2024. április 18., csütörtök

Öröm Oromon

Két fesztivál a szélmalom mellett

A Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület idén augusztus 16–18. között szervezi meg az oromi szélmalomnál az V. Malomfesztivált. Az egyesület elnökét, Vígi Lászlót kérdeztük, hol tartanak most, cirka egy héttel a rendezvény startja előtt a szervezéssel, illetve mi minden zajlik még a községben, hiszen addig is egymást követik az izgalmasabbnál izgalmasabb események…

– Nagy bennünk, szervezőkben az izgalom, mivel a jelek szerint az idei Malomfesztivál lesz eddig a legnagyszabásúbb az eddigiek közül, és reméljük, méltó lesz az ötéves jubileumhoz. Úgy érezzük, kicsit tudatosabbá váltunk minden lépésünkben, ami a szervezést illeti, hiszen nagyon sokat tanultunk az előző négy év folyamán. Ahogyan Horváth Tamás szervezőtársunk fogalmazott, talán idén áll úgy össze a rendezvény, mint egy igazi fesztivál, az eddigiek voltak a tanulóéveink. Igazából nem tanított rá bennünket senki sem, így mindent a saját bőrünkön tapasztaltunk meg, évről évre többet akarva és vállalva, folyamatosan új dolgokat bevonva. Idén még ambiciózusabb tervekkel fogtunk hozzá a szervezéshez.

Fontos megjegyeznem, hogy a rendezvényt nem csupán a plakáton szereplő három nap jelenti, hanem egy nulladik nap fogja megnyitni augusztus 15-én, amikorra várjuk az elővételes bérlettel rendelkező, leglelkesebb fesztiválozókat, akik a legjobb sátorhelyeket szeretnék megkaparintani. Egyébként már a második alkalomtól úgy építkezünk, hogy ez a baráti társaság, a szervezők és az önkéntesek, köztük az építők és a szépítők már jó másfél héttel az esemény előtt összegyűlnek a helyszínen, tehát már most javában zajlanak a dolgok. Új helyszínek is épülnek, melyek maradandóak lesznek. Kültéri konyha, kemence és egy nyílt terasz, mely a fesztivál ideje alatt a népzenei programot szolgálja ki, az év többi részében pedig az oromiak felhasználhatják különböző rendezvények lebonyolításához. Ezek a helyszínek egyébként 70–80 százalékban újrahasznosított elemekből épülnek fel.

Az idei augusztus Oromon azért különösen érdekes, mert az ottani helyi közösségnek van egy folyamatban lévő, határokon átívelő Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia programja, ami a Malmok Útja nevet viseli. Ennek köszönhetően valósulnak meg a különböző tájépítési táborok is, melyeket eddig malomépítőnek/malomszépítőnek neveztünk, és az összes többi alkotótábor is, úgymint a filmkészítés, a fotográfia, a tánc, az irodalom, a zene és a színház témakörében megszervezettek, melyek mind a Malomfesztivált megelőzően zajlanak a helyszínen, és együttesen Malmok Útja alkotótáboroknak nevezzük őket. Ennek az IPA-pályázatnak köszönhetően ezek a programok ingyenesek.

Velük párhuzamosan augusztus 10-étől 12-éig lesz még ott egy ingyenes fesztivál is, mely szintén a Malmok Útja nevet viseli. Itt 10-én, pénteken a Tanyaszínház produkciója lesz megtekinthető. 11-én, szombaton a belgrádi Naked zenekar lép fel, de előtte még Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar frontembere, szövegírója tart önálló, akusztikus, verses-zenés estet. 12-én, vasárnap pedig igazi kuriózumnak lehetünk tanúi, Cserna-Szabó András fog főzéssel egybekötött szerzői estet tartani, majd az estet a Vrelo együttes koncertje zárja. Aznap szintén fellép a magyarkanizsai székhelyű Együtt Veled – Értük Egyesület, amelynek értelmi fogyatékkal élő védencei több mint tíz éve kísérleteznek különféle színházi formákkal. Ami még az új dolgok bevonását illeti, vasárnap megtekinthetjük a Piszkítótűz CirKáló-CirCruiser előadásában a Malomfalon, hárman a liszthalmon című alpinszínházi lisztvíziót is a szélmalom falán, amely produkció csak erre az alkalomra készült, és ami utána a Malomfesztivál ideje alatt is műsorra kerül még augusztus 17-én.

További információ: http://www.malomfesztival.com/