2024. március 29., péntek

Az idő múlása nem jelent gyógyírt

A szerb külügyminiszter Koszovó felosztását tartja megfelelő megoldásnak, a koszovói albánok hallani sem akarnak az elképzelésről

Megfelelőek a körülmények, most jó az alkalom a koszovói kérdés rendezésére – jelentette ki tegnap Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter. Szerinte kérdéses, lesz-e valaha is jobb alkalom arra, hogy megbeszéljük a végleges megoldást. Úgy értékelte, hogy megváltozott a Szerbia oldalán álló Oroszország helyzete a világpolitika színterén, igazi nagyhatalommá nőtte ki magát, ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok külpolitikája is módosult. Időközben megnyílt a dialógus lehetősége – fejtette ki a szerb diplomácia vezetője –, Szerbia pedig közelebb került Németországhoz, Franciaországhoz, de Törökországgal és Kínával is sokkal jobbak lettek a kapcsolatok, utóbbinak stratégiai partnere az ország a régióban.
– A tárgyalások jelenlegi fázisában az tapasztalható, hogy még az Európai Unió számára is világos: az albán fél gátolja a megállapodás megszületését. Az albánok azt akarják, Szerbia ismerje el Koszovót, s ha ráadásul megkaphatná Medveđát és Preševót is, az lenne az igazi... Ebben a helyzetben megteremtődnek a kompromisszumos megoldásnak a feltételei. Ha már dialógust folytatunk, akkor ajánlatunk kellene legyen – szögezte le nyilatkozatában Ivica Dačić.

A külügyminiszter szerint Wess Mitchell amerikai helyettes államtitkár tisztségbe lépésének nagy volt a jelentősége az amerikai magatartás változásában, azt mondta, ő volt eddig az egyetlen olyan amerikai hivatalnok, akit tényleg érdekeltek a Balkán problémái, s készen állt arra, hogy meghallgassa és megértse a szerb félnek az álláspontjait is. Nagyon fontosnak nevezte azt, hogy az amerikai kormányzat tagjai úgy vélekedjenek, nem számít megoldottnak a koszovói probléma, Koszovó státusa rendezetlen. Ha ekképp gondolkodnának, akkor számukra is az lenne a fontos, hogy mielőbb kompromisszumos megoldás jöjjön létre, s végre megoldják ezt a problémát a Balkánon – fogalmazott.

NEM LESZNEK JOBB IDŐK

Arra panaszkodott, hogy a szerbiai politikai színteret az ötlettelenség jellemzi Koszovó kapcsán, s hogy felerősödtek a szélsőséges erők, amelyek szerint nincs is szükség arra, hogy Koszovóval foglalkozzunk, meg kell hagyni a gondok rendezését bizonyos „jobb időkre". Dačić közölte, továbbra is a területi megosztást tartja a legjobbnak, s közölte, lehet, hogy ő maga állt az egész országban egyedül elő bármilyen konkrét megoldási javaslattal. Dačić feltette a kérdést: vajon mikor jönnek el azok a megfelelőbb idők, mikor lesz Đakovica ismét szerb többségű település? Arra a kérdésre, mi a véleménye a szerb pravoszláv egyház elutasító álláspontjáról Koszovó felosztása kapcsán, azt válaszolta, az egyház számára az idő lehet relatív kategória, a koszovói szerbek számára azonban nagyon is az életük realitását képezi – fejtette ki. Elutasította azokat a feltételezéseket, melyek szerint Szerbia képviselői már beleegyeztek volna Koszovó felvételébe az ENSZ tagállamai közé.

BELGRÁD MANIPULÁL

Miközben a szerb kormány alelnöke a tartomány felosztásának lehetőségét firtatja, Pristinából elutasító vélemények érkeztek tegnap az ötlettel kapcsolatban. Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke kijelentette, Koszovó felosztása semmiképp nem lesz témája a Belgráddal folytatott párbeszédnek, s arról is meg van győződve, hogy a dialógus utolsó fázisa Koszovó elismerésével és ENSZ-tagságának elnyerésével fejeződik majd be. Azt mondta, az efféle végkifejletet Pristina már megbeszélte szövetségeseivel, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Éppen azért vesznek részt szerinte a dialógus végső fázisában, mert az egy kötelező érvényű megállapodást hoz a tartomány függetlenségének elismeréséről és a nemzetközi intézményekben való tagságáról. Hozzátette, a NATO-ba, az EU-ba is belép majd Koszovó, jelenlegi határainak megtartásával. Hasonló nézeteket vallott Azem Vllasi, Hashim Thaçi koszovói elnök tanácsadója is, kijelentette: Belgrád manipulálni próbál a koszovói szerbekkel, hogy „eltulajdonítsa" Koszovó területének egy részét. Azt üzente, Pristina nem fogja mindezt megengedni, s minden erejével arra törekszik, hogy megőrizze a „független koszovói állam" területi épségét. A Szarajevói Rádiónak nyilatkozva véleményének adott hangot, hogy Szerbia továbbra is az első számú rendbontója a nyugat-balkáni térségnek.

A SEMMITTEVÉS POLITIKÁJA

A szerb politikai színtér sem maradt békés: a Szerbiai Demokrata Párt úgy döntött, hogy a hatalmi Szerb Haladó Párt Koszovó-politikája miatt felbontja minden olyan helyi önkormányzatban az együttműködést, ahol az eddigiekben közös erőkkel kormányoztak. Marko Đurić, az SZHP alelnöke azt mondta, az SZDP ismét a semmittevés és az irreális politika mellett döntött, s újra bizonyította, nélkülöz minden realitásérzéket.