2024. március 28., csütörtök

Felgyorsulhatnak a közigazgatási eljárások

Az eSud rendszerben a közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos, szinte összes eljárási cselekmény elektronikus formában tehető meg

A polgárok és az ügyvédek a jövőben a keresetlevelet elektronikus formában is benyújthatják a közigazgatási bíróságoknak, nemcsak személyesen vagy postai úton, mint eddig. Az eSud felhasználói felületen az érdekeltek térítésmentesen nyújthatják be keresetlevelüket, vagyis kezdeményezhetik a közigazgatási eljárás megkezdését. Ugyanez a lehetőség adva lesz a későbbiekben is, a közigazgatási eljárás bármelyik szakaszában, hiszen minden beadvány benyújtható elektronikus formában is.

Az eSud felületén a polgárok és az ügyvédek az eljárás menetét is figyelemmel kísérhetik, betekintést nyerhetnek minden egyes cselekménybe és dokumentumba az adott ügyben, abba is, amit ők indítottak el, de abba is, amelyben a másik felet képviselik. Az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy az eSud felületét 2019-től a gazdasági bíróságokra, azaz az előttük folytatott eljárásokra is kiterjesztik. A rendszer használatának egyetlen alapfeltétele, hogy a polgár és/vagy az ügyvéd elektronikus aláírással rendelkezzen. Az eSud felhasználói felület azt is lehetővé teszi, hogy az érintett polgár akkor is határidőn belül benyújtsa a különböző beadványokat az eljárás folyamán, ha éppen külföldön tartózkodik.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter az új rendszer működésének megkezdése alkalmából felkereste a belgrádi Prijović ügyvédi irodát és személyesen tájékoztatta az ügyvédeket a rendszer előnyeiről.

– Ennek a rendszernek köszönhetően a polgárok és az ügyvédek pénzt és időt nyerhetnek. A jövőben sokkal kevesebb iratot kell kinyomtatni, a közigazgatási eljárások egyik különlegessége pedig éppen a tömérdek dokumentum, ami egy-egy eljárás során felhalmozódik. Szeretném kiemelni, hogy az eSud felhasználói felületet senkinek nem muszáj használnia, a beadványokat személyesen vagy postai úton is be lehet nyújtani. Az a célunk, hogy a rendszert idővel az összes bíróságra kiterjesszük. Azért kezdtük a közigazgatási bíróságokkal, mert azokat különösen leterhelik a hatalmas ügymennyiséggel, évente több tízezer ügyet kell feldolgozniuk. Ezek azok a bíróságok, amelyeken sajnos továbbra sem sikerül érvényesíteni a per befejezésének elvét észszerű időn belül. Remélem és hiszem, hogy az új rendszernek köszönhetően sikerül felgyorsítanunk az eljárásokat – taglalta Kuburović.

Vladimir Prijović ügyvéd szerint az új rendszer által az ügyvédi hivatás képviselői számára egyszerűbbé válik a bíróságokhoz való hozzáférés. Az ügyvédek a jövőben irodájukból nyújthatják be a különböző beadványokat, illetve nyerhetnek betekintést az ügyekbe és azok menetébe – érvelt a rendszer mellett Prijović, mondván, hogy az elektronikus rendszerben az emlékeztető menü is megtalálható, amely a különböző határidőt, a tárgyalások megtartásának időpontját és hasonló tényeket juttatja eszébe a feleknek. A felhasználók igénybe vehetik a szöveges üzenet szolgáltatását is, vagyis a rendszer szöveges üzenetben értesíti őket a legfontosabb időpontokról és határidőkről.