2024. március 29., péntek

A belügyminiszter javára döntött a bíróság

Vesna Pešić és a Peščanik szerkesztői a kártérítés mellett a perköltségeket is kötelesek kifizetni

A belgrádi Felső Bíróság első fokon becsületsértés címén 200 ezer dinár fizetésére ítélte Vesna Pešić szociológust, továbbá Svetlana Lukićot és Svetlana Vukovićot, a Peščanik portál szerkesztőit.

A kártérítés fizetésére ítéltek a szóban forgó összeget szolidárisan köteles kifizetni Nebojša Stefanović belügyminiszternek. A Dosoljavanje című írás szerzője és a szerkesztők emellett a 95 100 dináros perköltséget is kötelesek megtéríteni. Mivel elsőfokú ítéletről van szó, a felek az ítélet átvételét követően nyolc napon belül fellebbezhetnek. A Dosoljavanje című írás, amely miatt Stefanović perelt, a svamalai épületrombolással foglalkozik.

Keresetében Stefanović kiemelte, hogy a szóban forgó írással a szerző és a szerkesztők megsértették a köztájékoztatásról szóló törvényt, a nemzetközi jog által szavatolt emberi jogokat, a közérdeket és szakmai tekintélyét, illetve becsületét. A bíróság elfogadta Stefanović keresetét és megállapította, hogy a Dosoljavanje című írással megsértették Stefanović méltóságát és személyiségjogait, ezzel pedig nem vagyoni kárt okoztak a főperesnek. A Dosoljavanje című írás nem járul hozzá a szóban forgó eseményről folytatandó érdemi közvitához és nem a probléma megoldását szolgálja, ehelyett sértő hangnemben minősíti Nebojša Stefanovićot, áll az ítélet indoklásában.

A Szerbiai Újságírók Egyesülete és a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete együttes közleményben értékelte a bírósági ítéletet, kiemelvén, hogy az politikai nyomásgyakorlás eredménye. Az ítélet nem a törvényekre és a jogra támaszkodik, teszik hozzá, rámutatván, hogy az ehhez hasonló ítéletek ellehetetlenítik a szólásszabadságot.