2024. április 17., szerda

Ötven évre az uniós életszínvonaltól

Amíg az EU tagállamai haladtak előre, Szerbia egy helyben topogott

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint Szerbia az egy lakosra jutó bruttó társadalmi össztermék (GDP) alapján és a lakosság vásárlóerejének összehasonlításában az európai országok listájának végén helyezkedik el, és csak Albániát és Bosznia-Hercegovinát előzi meg – írja a VOICE vajdasági kutató-elemző központ. Az Eurostat mutatói szerint Szerbia az egyedüli állam, amely 2012-től nem mutatott növekedést. A 2012-es éveket követő egy helyben topogás után csak 2017-ben érte el az öt évvel korábbi gazdasági szintet.

A statisztikai hivatal elemzése alapján 2012 és a 2017 között a környező országok fejlődésen mentek keresztül. Montenegró például 2012-ben az EU egy lakosára jutó GDP-jének 39 százalékán volt, 2017-re azonban a 46 százalékára kapaszkodott fel. Ez azt jelenti, hogy 17,9 százalékos gazdasági növekedést valósított meg.

Románia 16,7 százalékos növekedéssel az EU átlagának 63 százalékán állt, Macedónia 8,8 százalékos, Bosznia-Hercegovinát 6,7 százalékos, Horvátország pedig 1,7 százalékos GDP-növekedést tudhat magáénak, de még így is a GDP európai átlagának 61 százalékát valósította meg.

Mint a VOICE is rámutat, a lakosság jóléte leginkább a vásárlóerővel mérhető, s e téren is Szerbia mérföldekre van az európai közösség lakosainak életszínvonalától.

A Világbank számításai szerint, ha Szerbiában évente 3 százalékkal nő a GDP, az EU életszínvonalát csupán 50 év múlva tudja elérni. Természetesen, ha magasabb gazdasági növekedést valósít meg, ez az időtartam is csökken, 5 százalékos GDP-növekedéssel az EU életszínvonalát akár 20 év múlva elérheti.

Ljubodrag Savić, a Belgrádi Egyetem Gazdasági Kara professzorának értékelése szerint is az a tény, hogy Szerbia az EU GDP-je egy főre jutó átlagának 37 százalékát valósítja meg, igazolja azt, hogy az elmúlt hat évben nem történt releváns előrelépés az országban. A kimutatások szerint megvalósult bizonyos szintű fejlődés, Szerbia növekedési ütemet tud felmutatni, de a valós eredmények elmaradnak. Amíg az Európai Unió tagállamai haladtak előre, Szerbia egy helyben maradt. Kiemelte, ahhoz, hogy Szerbia csökkenteni tudja a lemaradást, az egy főre jutó GDP két számjegyű növekedését kell felmutatnia.

– Ezt az eredményt megvalósította Kína 1978-től a gazdasági válságig, vagy az egykoi Jugoszlávia az ötvenestől a hetvenes évekig, s ezt teszi Románia jelenleg. A két számjegyű gazdasági növekedés elérhető, de másmilyen stratégiára van szükség, hiszen komoly tervek nélkül semmit sem lehet elérni. Sajnos nálunk nem lehet tervszerű a hozzáállás, hiszen a politikai pártok rabjai vagyunk – hangsúlyozta Savić, és rámutatott arra, hogy Szerbiában nem nőtt az életszínvonal, hiszen a fizetések továbbra is alacsonyak, 25-30 ezer dináros fizetésből azonban nem lehet jobban élni.

Véleménye szerint Szerbiára komoly feladat vár: az iparosodás újraindítása az ötvenes évek modellje szerint.