2024. április 16., kedd

Jövőre Vajdaságban tartják az AER nyári akadémiáját

A romániai Nagybányán (Baia Mare) ülésezett tegnap az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) nyári akadémiáját szervező bizottság, amely elfogadta azt az indítványt, hogy 2019-ben Vajdaság AT legyen a rendezvény házigazdája.

Tartományunk jelöltségét Damir Zobenica, Vajdaság AT Képviselőházának alelnöke, az AER jelenlegi alelnöke indokolta meg, aki hangsúlyozta, hogy az európai fiatalokat összekötő, tudás- és tapasztalatcserére buzdító nyári akadémia mindig jó alkalom arra, hogy a házigazda régió bemutassa saját értékeit és lehetőségeit. Zobenica emlékeztetett arra, hogy Vajdaság rendkívül tevékeny az AER eseményeinek szervezésében, és hogy tavaly Újvidéken tartották az Európai Régiók Közgyűlése Regionális Ifjúsági Hálózatának közgyűlését, Vajdaság pedig megkapta a MYFER (Most youth friendly region) díjat.

Zobenica kiemelte azt is, hogy jövőre Újvidék lesz Európa ifjúsági fővárosa, 2021-ben pedig Európa kulturális fővárosa. A 2019. évi AER-nyári akadémiára mintegy 100 résztvevőt várnak az ókontinens régióiból, de már az idén is nálunk tartják az AER őszi plenáris ülésszakát, melyre több mint 50 régióból érkeznek résztvevők. Úgyszintén Vajdaság lesz a házigazdája az első Regionális Üzleti Fórumnak.

Az AER idei nyári akadémiáját Kulturális örökség mint regionális attrakció elnevezéssel a romániai Máramaros megye szervezi. A témaválasztást az indokolja, hogy ez az esztendő az európai kulturális örökség éve – közölte a Tartományi Képviselőház sajtószolgálata.