2024. március 29., péntek

Harmadik kategóriájú turisztikai hely

Három évvel ezelőtt, 2015 augusztusában járt a városban az illetékes minisztérium által fölállított, az idegenforgalmi helyeket minősítő bizottság.

Akkor elemezte az előző három évben mért turisztikai forgalmat, fölbecsülte a kommunális, a közlekedési és az idegenforgalmi infrastruktúrát, a szálláshelyek és idegenforgalmi szolgáltatások kínálatát, majd mennyiségi és minőségi szempontokból pontozta őket. A bizottság akkor harmadik kategóriájú idegenforgalmi helynek minősítette a várost.
Újabb három év elteltével ismét fölkereste a bizottság Zombort. Az újraminősítés során, szóbeli információra alapozva, a város megőrizte a harmadik kategóriáját az idegenforgalom terén.
A vendégek most is tájékozódtak a korábbi három esztendő idegenforgalmi eredményeiről, megtekintettek egy Zombort népszerűsítő kisfilmet, jártak a történelmi megyeházán, ahol elidőztek a díszteremben a Zentai csata elnevezésű monumentális festmény előtt, és Zombor történelmi múltjáról tájékozódtak. A bizottság tagjai látogatásuk során fiákerről tekintették meg a város tereit, fölkeresték a Városi Múzeumot, a Milan Konjović Galériát, a pravoszláv nagytemplomot, és ellátogattak egy borászatba meg egy sörfőző manufaktúrába.
A bizottság nagyra tartotta a város kulturális, történelmi és gasztronómiai kínálatát, üdvözölte a bezdáni fürdő revitalizálásának és a nemesmiliticsi gyógyfürdő fölújításának terveit.
Az elkövetkező három évben emelni kell a szálláshelyek számát, hogy Zombor magasabb lépcsőfokra jusson a turisztikai helyek kategorizálásában.