2024. március 29., péntek

Névtelen utcák Nagybecskereken

Ha megvalósul az illetékes minisztérium rendelete, akkor várhatólag fél éven belül Szerbiában minden utca nevet, minden ház pedig házszámot kap. A lakcímregiszter elkészítéséhez eddig már többször is hozzáfogtak, de csekély eredményt hozott.

Annak ellenére is, hogy a rendelet be nem tartásáért büntetéssel fenyegették az embereket.
Ha minden ház úgy lenne megjelölve, mint Miša Poljaké, akkor nem lenne nehéz eligazodni Erzsébetlakon. Szülőházának a homlokzatán ott áll még a Monarchia korabeli házszám is. Mint mondja, meg kell őrizni mindent, ami ránk maradt.
– Mindhárom számot megőriztem a házon, amelyben születtem. Ez volt az egyik első ház a faluban. A nádfedelét 1936-ban cserélték le cserépre. A régi házszámot – amely valószínűleg Monarchia korabeli – mésszel lefedve találtam meg. Egy kicsit rendbe szedtem, rozsdamentesítettem, és visszatettem a helyére. Közben jöttek a piros, szocialista-kommunista házszámtáblák. Újabban most itt vannak ezek a műanyag házszámtáblák névvel együtt, azt is elvettem. Mindhármat megőriztem, odafigyelünk a meszeléskor, hogy a hagyomány megmaradjon. Mégis ez a mi falunk, hadd látsszon, hogy már azt valaki egykor megcsinálta, legyen ott, ahol a helye! – mondja Miša Poljak.
Az utcanevek és a házszámok rendszeresítése segítené az embereknek az eligazolódást, de elsősorban az elsősegély-szolgálatnak, a rendőrségnek, a tűzoltóknak és a postásoknak a munkáját tenné hatékonyabbá.
– Ami a házszámok, illetve az utcanevek hiányát illeti, az egy tapasztaltabb postásnak nem jelent gondot. Fejből tudjuk, ki hol lakik. Hanem mikor jönnek helyettesíteni más postákról, az viszont már gondot jelent. Nem elég a saját a munkánk, még az ő munkájukat is majdnem nekünk kell elvégeznünk – mondja Gombos János muzslyai postás.
Nagybecskerek város területén 232 utcának nincsen neve, ebből 57 maga a város területén. Ez a szám csaknem egyötöde az összes utcának.
– Az utcanevet a Helyi Közösségek Tanácsa javasolja, azt eljuttatják a nemzeti tanácsokhoz, majd azok véleményt nyilvánítanak, hogy az adott név megfelelő-e. Ezután az eljárás visszakerül a városi képviselő-testületbe, és ott meghozzák a végső döntést – mondja Miodrag Bogunović, Nagybecskerek város tájékoztatási rendszerének a szakmunkatársa.
A Köztársasági Geodéziai Hivatal adatai szerint Szerbiában jelenleg 3,2 millió lakás, 80 ezer utcanév és valamennyivel több mint kétmillió házszám van.