2024. április 24., szerda

Hála a kegyelmekért

A hét végén sok fiatal és idős érkezett a Szerémségi Egyházmegyéhez tartozó nagy múltú Mária-kegyhelyre, a tekiai Havas Boldogasszony búcsújára. A szombati magyar nyelvű délutáni szentmisét az óbecsei Józsa Gáspár, az újvidéki Mária neve plébánia új káplánja mutatta be.

Az ismert zarándokhelyen a középkorban a Szűzanya tiszteletére épített torony nélküli kis kőkápolna állt, amelyet 1526-ban a törökök leromboltak, Pétervárad elfoglalása után. Helyére fából Tekija mináretes derviskolostort emeltek az agák és bégek imája és pihenése céljából. Miután 1687-ben a vidékről kiűzték a törököket, a jezsuiták, Pétervárad plébánosai keresztény kápolnává alakították Szűz Mária tiszteletére.

A miséző Józsa Gáspár atya áldoztatja a zarándokokat (Bozsoki Valéria felvétele)

A miséző Józsa Gáspár atya áldoztatja a zarándokokat (Bozsoki Valéria felvétele)

A zarándokok az idén arra emlékeztek, hogy 402 évvel ezelőtt, 1716-ban, éppen Havas Boldogasszony napján, azaz augusztus 5-én Savoyai Jenő herceg döntő fontosságú péterváradi győzelmet aratott Pamid Ali pasa hatalmas serege felett. A herceg hálából a kápolnának ajándékozta a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött, s a hagyomány szerint Szent Lukács evangélista által festett Havas Boldogasszony képének másolatát. 1754 és 1759 között a régi derviskolostort kibővítették, és kétharangos fatornyot, három oltárt kapott, a templom melletti szilfára pedig ki lett akasztva a Fájdalmas Szűzanya kegyképe.

1881-ben Ilija Okrugić plébános, apát és irodalmár, a Tekiai Szűzanya nagy tisztelője Hermann Bolle építész tervei alapján felépítteti a mostani neogótikus templomot.

A tekiai kegyhelyet a hívők adományaiból Stjepan Miler és Stjepan Sokolović péterváradi plébánosok, a zarándokhely intézői Antun Drk péterváradi építész tervei alapján kívülről felújították, a belterét pedig átalakították az új liturgikus előírásoknak megfelelően. A Havas Boldogasszony képe és a Szeplőtelen fogantatás-szobor az oltáron kapott helyet. A templomot 1977. május 31-én Ciril Kos diakovár–szerémségi püspök szentelte fel.

Az idén is sokan imádkoztak a 2001-ben felépített Lourdes-i Szűzanya barlangja előtt, illetve imádságos lelkülettel végigjárták a 2003-ban kiépített keresztutat a kegyhely területén.

2004 óta, amikor a szerémségi vértanúk emlékének 1700. évfordulója alkalmából a templom belsejébe húsz festmény került, amely a rózsafüzér misztériumát ábrázolja, a zarándokok „képes evangéliumban” láthatják, mit tett az Úr a megváltásunkért.

A kicsinosított, 2005-ben felszentelt templomban, illetve a kegyhelyen az idén is augusztus 4-én és 5-én nagyszámú hívő, látogató köszönte meg szentmisén, ájtatosságon, virrasztáson az Úrtól kapott bőséges kegyelmet.