2024. április 24., szerda
I. EURÓPAI JÁTÉKOK

Parádés hajrá Kapás Boglárkától

Hétfőn egyetlen magyar érdekeltségű döntőt figyelhettünk a 34. úszó-Eb-n, ám azt rögtön a délutáni program kezdetekor, pontban 18 órakor. A női 200 méter pillangó fináléjában Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána versengett. A magyarok az első fordulónál az utolsó két helyen voltak, sőt, Kapás az ötvenméteres hajrát is csak ötödikként kezdte, a végén mégis ő örülhetett. Nehéz szavakat találni arra, amit Boglárka a 200 méter utolsó negyedében csinált, ám ezzel a csodás eredménnyel megszerezte a magyar úszóválogatott második arany-, összességében negyedik érmét. A 25 éves versenyző érdekes módon kissé csalódottan nyilatkozott, hiszen hiába az új egyéni csúcsa, nem sikerült 2:07 perc alatt úsznia.Az utolsó 25 méterig semmit nem láttam, talán akkor kerültem a többiekkel egy vonalba, később pedig már nem voltak előttem. Csak annyi járt a fejemben, hogy ezt tényleg meg fogom nyerni– mondta Kapás. Szilágyi a hatodik helyet csípte el, ő azonban kemény két éven van túl, s most először „fogott talajt”, így joggal reménykedhetünk, hogy a 2020-as olimpián akár a dobogót is elérheti. A későbbi elődöntők során Hosszú Katinka és Burián Katalin 100 háton kvalifikálták magukat a fináléba. Cseh László az 50 méteres pillangón a 4. helyen ért célba, ezzel épphogy, de lemaradt a döntőről. A szerb Velimir Stjepanović 200 méter gyorsúszásban 1:46:84-es idővel jutott a mai (keddi) döntőbe.

KERÉKPÁROZÁS

Filutás Viktor utolsó előtti a pontversenyben

A magyar Filutás Viktor a 40 kilométeres pontversenyben a tizenhetedik helyen érkezett célba a glasgow-i multisport Eb-k pályakerékpáros színhelyén. A 16 sprintet tartalmazó futam során a részhajrákban az első három helyezettet pontozták, egyéb juttatásokat pedig a lekörözésekért kaptak a versenyzők. A Pannon Cycling Team 22 éves kerekese eleinte próbálta tartani a tempót, később viszont már azért harcolt, hogy ne szakadjon le. Filutás végül az utolsó előtti helyen ért célba, hiszen nem került körhátrányba és megelőzte a szlovák Andrej Strmiskát. Viktornak nem sok ideje marad a kesergésre, augusztus végén az U23-as Eb-n javíthat.

SZINKRONÚSZÁS

Kiss Szofi gondolkodik a folytatáson

Csak a 14. lett Kiss Szofi a szinkronúszás egyéni technikai számában. A magyar lány a 17 fős mezőnyben lengyel, bolgár és cseh ellenfelét tudta megelőzni.Sokkal több plusz edzést kellett hozzátenni a programhoz, és jobban szeretem, ha vannak mellettem – árulta el a döntőt követően, majd azt mondta: egyelőre nem tudja, indul-e még világversenyen pályafutása során, gondolkodik a folytatáson.