2024. április 19., péntek

Színházkedvelő fiatalok portálja

Ősztől az Újvidéki Színház előadásairól is beszámolnak

A Shakespeare Fesztiválon ismerkedtem meg egy lelkes újságírónővel, Nedeljka Borojevićtyal. Tőle hallottam a színházba járást népszerűsítő portálról, amelynek önkéntes munkatársa.

Elmondta, hogy 2017. március 27-e óta működik a Hoću (u) pozorište, (https://hocupozoriste.rs/pozorista portál, amelynek megálmodója, valamint fő- és felelős szerkesztője Nikola Bešlić.

– A színház világnapján ünnepeltük meg a portál első születésnapját – mondta Nedeljka. – Nem a drámaművészet szakembereiként szólunk azokhoz, akiket „színházba hívunk”. A főszerkesztő a belgrádi Szervezési Tudományok Karán szerzett oklevelet, én pedig újságíró szakot fejeztem be az újvidéki Bölcsészettudományi Karon. Mindannyiunk szándéka, hogy az átlagos színházi néző szemszögéből szóljunk az előadásokról.

Törekszünk arra, hogy beszámoljunk a kisebb-nagyobb színházi rendezvényekről Szerbiában. A nyáron például ott voltunk a Shakekespeare, az INFANT, a Novi tvrđava Teatar Fesztivál előadásain. Mintegy tíz aktív munkatársa van a portálnak, de Szerbia-szerte huszonvalahány tudósító jelentkezésére számíthatunk. Interneten tartjuk egymással a kapcsolatot. Havonta egy alkalommal hol Újvidéken, hol Belgrádban szerkesztőségi ülésen megbeszéljük a következő havi eseményekkel kapcsolatos munkát.

Nedeljka örömmel újságolja, hogy májusban mintegy 17 000-en látogattak el a honlapjukra. Főleg középkorú nők az érdeklődők, noha a munkatársak célja elsősorban a fiatalokat motiválni a színházba járásra.

– A mi portálunknak nemcsak az az előnye, hogy minden információ egy helyen megtalálható, hanem az érdeklődő feliratkozhat a hírlevélre, illetve megjelölheti, melyik előadásokról kér tájékoztatót. Egy év alatt mintegy 5300-an követik a munkánkat. Örülünk a visszajelzéseknek. A színházlátogatók megírják, melyik előadást nézték meg, és melyik tetszett, véleményezik a megjelentetett interjúkat…

A szerkesztőségünknek számos tagja úgy kedvelte meg a színházat, hogy a szüleik vitték őket magukkal az előadásra. Az én esetemben ez nem így volt. A színház mindig érdekelt. Igazán akkor kedveltem meg, amikor a Valjevo melletti Ub városkából Újvidékre jöttem egyetemi tanulmányaim miatt, és kezdtem eljárni az Ifjúsági Színház és a Szerb Nemzeti Színház előadásaira.

A Kanal 9-es munkatársa voltam, most pedig a Vojvođanske Vesti portálnak dolgozom. Abból tartom el magam, a színházportál fő- és felelős szerkesztője pedig magáncégnél programozó, a színházelőadások népszerűsítése neki és a többi munkatársnak hobbi, volontőr munka.

Az újságírás az én nagy szerelmem. Különösen amikor a színházi portál számára dolgozom, semmi nem esik nehezemre. Élvezem a munkát, ha színielőadásra megyek, ha interjút készítek színészekkel, rendezőkkel.

Polgárok Egyesületeként működünk, minden munkatárs önkéntes. Mivel még fiatal egyesületnek számítunk, anyagilag senki nem támogat bennünket. Az útiköltségeket is ki-ki a saját zsebéből fizeti, hacsak a fesztivál szervezői ezt nem térítik meg. Általában a bemutatókra és az előadásokra a belépőjegyet magunk fizetjük, vagy a színházak, a velük való együttműködés kialakításának köszönhetően, félre tesznek a számunkra jegyet.

A Facebookon és a Twitteren is követhető a fiatal színházkedvelők portálja. A kontakt@hocupozoriste.rs e-mail-címen szívesen veszik az új munkatársak jelentkezését, illetve azokét is, akik jelzik azokat a társulatokat, akiknek eddig még nem követték a munkáját. Ősztől az Újvidéki Színház előadásairól is be fognak számolni, hiszen a nem magyar ajkú nézők az előadásokat szerb fordítással kísérhetik figyelemmel.