2024. április 24., szerda

Falunap újdonságokkal

Emlékmúzeum, horgászverseny és Lagzi Lajcsi – Jövő hétvégén falunapot ünnepelnek Gunarason – Kétnapos rendezvénysorozat várja a vendégeket

Gunaras életében nagy jelentősége van a falunapnak, mondhatni, hogy ez a település legnagyobb rendezvénye. Így gondolja ezt Csorba Ottó tanácselnök is, aki arról számolt be lapunknak, hogy 18. alkalommal szervezik meg ezt a rendezvényt.

Művelődési műsor a tavalyi falunapon

Művelődési műsor a tavalyi falunapon

– Azt gondolom, hogy a környéken az elsők között voltunk, akik elkezdtek falunap-szervezéssel foglalkozni. Első alkalommal mindössze páran álltunk az emlékmű előtt, és egy nagyon szerény műsor várta a vendégeket. Mostanra sikerült arra a szintre fejlesztenünk, amit annak idején elképzeltünk. Már nemcsak a falu vezetősége gondolkodik rajta, hanem az emberek is magukénak érzik. A rendezvény annyira kinőtte magát, hogy a környező településekről is eljönnek, és nap közben is 2-3 száz ember itt van. Az emberek készülnek rá, és a külföldön élő gunarasiak is ezen a napon jönnek haza. Épp ezért 5 éve úgy döntöttünk, hogy mindig augusztus második hétvégéjén tartjuk, így tervezni lehet vele – mondta el Csorba, majd hangot adott véleményének, hogy az idén is sikerült egy szép és tartalmas programot összeállítani. A program összeállításán egy egész szervező csapat dolgozik, és sok szabadidőt, valamint energiát rááldoznak. Ezért hálásnak kell lenni, fogalmazott a tanácselnök.

Az idei falunapi program sztárvendége az ismert magyarországi előadó, Lagzi Lajcsi lesz, mondta el Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke, és a rendezvénysorozat egyik szervezője. Emellett azt is megtudtuk tőle, hogy az idei programban is lesznek újdonságok.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

– Ebben az évben az ifjúsági klub is csatlakozott a szervező csapathoz, és a gyerekeknek szóló programokat vettük át. A kisebbeknek kézműves foglalkozásokat tartunk vasárnap délelőtt, lesz kifestő, üvegfestés, ügyességi és logikai játékok. A főzőverseny közben az idősebbek számára is lesz egy vetélkedő, amelyben lesz kötélhúzás, gumidobás, tortaevő és sörivó verseny. A horgászverseny az idei évtől a Szántó Arnold-horgász-emlékverseny nevet viseli. Ő egy gunarasi világbajnok volt, aki sajnos a tavalyi évben elhunyt, ezért kapta az ő nevét a horgászverseny. Emellett egy emlékmúzeumot nyitunk az ő tiszteletére, a faluházban. Az idei programban is lesznek különböző kiállítások, tűzoltó-bemutató és hálaadó szentmise. Az esti művelődési műsort a Dózsa György Általános Iskola állította össze – mondta el Kovács, majd arról is beszámolt, hogy az idén először lesz bungee trambulin a gyerekek számára. Természetesen más tartalmak is várják a legkisebbeket, és minden ingyenes lesz a számukra. Ugyancsak ingyenes lesz a zsíros kenyér, amit nap közben osztogatnak az aktivisták.

A szervező végezetül arról is szólt, hogy a falunapi programsorozat szervezésébe a település összes civil szervezetét bevonták. A rendezvényt emellett számos helyi vállalkozó és magánszemély támogatja.

SZÁNTÓVERSENY ÉS MEZŐGÉP-KIÁLLÍTÁS

Az idei gunarasi falunapi rendezvénysorozat keretén belül a Gunarasi Gazdakör hetedik alkalommal szervezi meg a szántóversenyt. A versenyre augusztus 11-én, szombaton kerül sor, a versenyzők 9 órakor a központi téren gyülekeznek. A hivatalos megnyitóra 10 órakor kerül sor a Mackó-soron. Maga verseny 10 óra 30 perckor kezdődik, de ezzel egy időben meg lehet tekinteni a régi mezőgépek kiállítását is. 11 órától vidám vetélkedők kezdődnek, amelyen gyerekek és felnőttek is részt vehetnek. Az eredményhirdetésre 13 óra 30 perckor kerül sor, ezt ebéd és gépbemutatók követik. A versenyre a 063/866-6547-es és a 063/843-8687-es telefonszámokon, vagy a Gazdakör irodájában lehet jelentkezni augusztus 10-éig.

A FALUNAP PROGRAMJA

Augusztus 11-én, szombaton szántóversennyel indul az idei falunapi rendezvénysorozat, amit este 20 órától kártyaverseny követ a Fehér Szarvas vendéglőben. Vasárnap reggel 7 órakor kezdődik a Szántó Arnold-emlék-horgászverseny a Szvetityevói-tavon. 10 órától kézműves foglalkozások várják a gyerekeket, 11 órakor pedig főzőverseny kezdődik a faluháznál. 11 óra 30 perckor kezdődik az Univerzum Ifjúsági Klub vetélkedője, amit 13 órakor ünnepi sokadalom követ és kiállításmegnyitó. 13 óra 30 perckor ünnepélyes keretek között megnyitják a Szántó Arnold Emlékmúzeumot a faluházban. Ezt a Deák Ferenc-emléktorna követi 14 órától, 14 óra 50 perckor pedig a vetélkedők és a főzőverseny eredményhirdetése. 16 órakor kezdődik a tűzoltó-bemutató, 18 órakor pedig a hálaadó szentmise. A művelődési műsor 20 órakor veszi kezdetét, az est sztárvendége, Lagzi Lajcsi pedig 21 órakor lép a színpadra. 22 órakor kezdődik a hagyományos tűzijáték, amit retródiszkó követ a Fehér Szarvas vendéglőben.