2024. április 16., kedd

Hírhedt ETA-terrorista szabadult Spanyolországban 31 év börtön után

Kiszabadult a börtönből Santiago Arrospide Sarasola, ismertebb nevén Santi Potros, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet hírhedt tagja 31 börtönben töltött év után vasárnap Salaman

A most 70 éves férfit tizenegy perben, negyven gyilkosság miatt, összesen háromezer évnyi börtönbüntetésre ítélték, amelyből a ténylegesen letölthető maximális szabadságvesztés most telt le.

Santi Potros a baszk terrorszervezet egyik legvéreskezűbbnek tartott vezetője volt, őt tették felelősség az 1986-os, 12 rendőr halálát okozó és 77-et megsebesítő madridi pokolgépes merényletért.
Továbbá az ETA valaha elkövetett legvéresebb, gyújtóbombás merénylete miatt, amely 1987. június 19-én a barcelonai Hipercor bevásárlóközpont parkolójában 21 ember halálát okozta és 45 embert sebesített meg.

A baszk terroristát 1987-ben Franciaországban tartóztatták le, ahol 13 évet ült börtönben, majd 2000-ben kiadták Spanyolországnak.
A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteit.

Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.
Az ETA 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, idén májusban pedig a terrorszervezet fel is oszlatta magát.