2024. április 20., szombat

Pompeo háromszázmillió dollárt ajánlott fel a délkelet-ázsiai térség biztonságának fejlesztésére

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 300 millió dollárt ajánlott fel a délkelet-ázsiai térség biztonságának fejlesztésére szombaton a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) szingapúri találkozóján.

Az új támogatás a tengeri biztonságot, a humanitárius segítségnyújtás fejlesztését, a békefenntartó kapacitások bővítését és a nemzetközi fenyegetések ellensúlyozását szolgálja - tette hozzá.

Az Egyesült Államok korábban jelezte: indo-csendes-óceáni stratégiája keretében 113 millió dollárral támogatja az energetikai, technológiai és infrastrukturális projekteket Ázsiában.

Az alapok egyik célja Kína térségbeli befolyásának ellensúlyozása. Peking az új selyemút projekt keretében indított kereskedelmi offenzívát a térségben. Az indo-csendes-óceáni kifejezés az elmúlt években vált egyre divatosabbá a japán, ausztrál, indiai és amerikai külügyi tisztségviselők körében az ázsiai-csendes-óceáni kifejezés ellensúlyozására, amelynek középpontjában Kína áll.

"Az Egyesült Államok csendes-óceáni ország" - szögezte le Pompeo az előző nap. "Az ASEAN-országok az amerikai befektetések fő célpontjai Ázsiában" - tette hozzá.

Az ASEAN tíz tagból áll, amelyek: Burma, Brunei, Kambodzsa, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Laosz, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.
Pompeo rámutatott, hogy a mianmari rohingja válság megoldása elengedhetetlen a térség békéjének és biztonságának helyreállításához. Az amerikai külügyminiszter egyúttal a Reuters hírügynökség Mianmarban elfogott két tudósítójának azonnali szabadon engedését követelte Kjav Tin burmai külügyminisztertől, akivel szombaton találkozott Szingapúrban.

Kjav Szoe Oót és Va Lonét, a Reuters munkatársait államtitkok megsértése miatt tartóztatták le decemberben. Az újságírók szerint tőrbe csalták őket. Elfogásuk idején egy rohingják elleni mészárlást vizsgáltak.