2024. április 25., csütörtök

Ingyen és szeretetből

A Jézus Barát Gyalogtúra táborokban több mint négyszáz résztvevő volt

Királyhalmán ft. Balcsák Szilárd tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Jézus Barát Gyalogtúrát. Július második és harmadik hetében egy-egy táborban több mint kétszázan voltak. A táborban részt vehettek az őszre hatodikos diákok, és mindazok, akik még nem töltötték be a tizennyolcadik életévüket. Csoportokra lebontva a mintegy negyven középiskoláson kívül főként általános iskolás táborlakók népesítették be a királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola udvarát. A fiatalok a nap folyamán vallási tematikájú csoportfoglalkozásokon, csapatjátékokban és gyalogtúrán vettek részt, az iskolaudvarban étkeztek, és ugyanitt voltak elhelyezve sátraik is. Látogatásunkkor ft. Balcsák Szilárddal a Jézus Barát Gyalogtúra kapcsán beszélgettünk, ugyanakkor néhány csoportvezetőt és táborlakót is megszólaltattunk.

Ft. Balcsák Szilárd (Gergely Árpád felvétele)

Ft. Balcsák Szilárd (Gergely Árpád felvétele)

Ft. Balcsák Szilárd, Berényi Sárával és csapatával (Gergely Árpád felvétele)

Ft. Balcsák Szilárd, Berényi Sárával és csapatával (Gergely Árpád felvétele)

-  Ez a legnagyobb vallásos és természetjáró tábor az egyházmegyében. Nagyon nagy az érdeklődés a 2003. óta szervezett tábor iránt. Első alkalommal tízen-egynéhány gyermek vett részt. Először csak a mély szegénységben élő horgosi roma családok gyermekeivel foglalkoztunk. Sohasem reklámoztuk a tábort semmilyen médiában, a gyermekek egymást hívták - emlékezett vissza a kezdetekre Balcsák Szilárd atya.

Két táborban, táboronként több mint kétszázan voltak, ebből 170 gyermek és fiatal, a többiek a csoportvezetők és a kiszolgáló személyzet. A csoportvezetők elkötelezett katolikus középiskolások és egyetemisták. Vajdaság településeiről érkeztek a résztvevők. Az első időpont július 13-tól – 17-éig tart, a másik pedig a július 19-től-23-ig terjedő időszakban. A résztvevők a királyhalmi Petőfi Sándor  Általános Iskola udvarában felállított sátrakban voltak elszállásolva.

- Ebben az évben Királyhalomról kigyalogoltunk a Szúnyog csárdába, voltunk Noszán, a Szent Ágoston templomban, ahol a hívekkel együtt részt vettünk a szentmisén, meglátogattunk egy tanyát is, egy helyi vállalkozó gazdaságát. A tanyán a gyermekek láthatták az almatermesztést, hogyan készítenek almalevet, ugyanis ez a környék az almatermesztésről ismert. Vallási tábor révén minden nap ünneplünk egy szentmisét, a tábor utolsó előtti napján van egy nagy szentségimádásunk, amikor a gyermekek az oltári szentség előtt imádkozva elvégezhetik a szent gyónást is. Mindazok, akik elvégezték a gyónást, gyertyát gyújtottak, és ez alapján kiszámoltuk, hogy a több mint  kétszáz résztvevőnek a 95 százaléka elvégezte a gyónást. Ez óriási megelégedettséggel tölt el, ugyanis tudjuk, hogy ma milyen nehéz a vallásról, az Istennel való kapcsolatról beszélni. A gyermekeknek itt olyan tapasztalatuk születik, hogy Isten létezik. Több olyan gyermek is van a táborban, akik nincsenek megkeresztelve, ez egy lehetőség a számunkra is, hogy ezeknek a gyermekeknek is példát mutassunk, ugyanakkor, hogy felkeltsük érdeklődésüket a vallás iránt  - mondta az atya, majd a csoportvezetők munkáját ismertette:

Nagy volt az érdeklődés a tábor iránt (Gergely Árpád felvétele)

Nagy volt az érdeklődés a tábor iránt (Gergely Árpád felvétele)

A résztvevők az iskolaudvarban felállított sátrakban aludtak (Gergely Árpád felvétele)

A résztvevők az iskolaudvarban felállított sátrakban aludtak (Gergely Árpád felvétele)

A tábor színpada a gyermekek keze munkájával jött létre (Gergely Árpád felvétele)

A tábor színpada a gyermekek keze munkájával jött létre (Gergely Árpád felvétele)

- A csoportvezetők foglalkoznak a gyermekekkel, őket fél éven keresztül készítem fel a táborban való munkára és az elvégzendő feladatokra. Több hónapon keresztül, havonta egy hétvégén találkoztunk a csoportvezetőkkel, amikor a táborban  elvégzendő feladataikat beszéltük meg. Elmélkedéseken vettek részt ezek az önkéntes fiatalok, ugyanakkor pszichológusok, pedagógusok is részt vettek a csoportvezetők felkészítésében. Ezek a fiatalok túrázás közben beszélgetnek a gyermekekkel, meghallgatják őket, segítenek a beilleszkedésben, a mások elfogadásában - tudtuk meg az atyától.

Ft. Balcsák Szilárd, elmondta, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy a résztvevők sátorban aludjanak, ugyanis a gyermekeknek egy csodálatos élmény az elkényelmesedett világunkban sátorban aludni. Azt is megtudtuk, hogy a gyermekeknek a négy napos táborért fejenként 400 dinárt kellett fizetniük, de ez sem volt előfeltétel, mert több gyermek nem tudta ezt a hozzájárulási díjat kifizetni, mégis részt vett a táborban.

- A tábor megalakulásától kezdve, már másfél évtizede jó szándékú emberek adományaiból áll fenn. Az emberek hallanak a táborról és adnak, kinek mire van lehetősége, ha valaki egy üveg lekvárt tud adni, azt is örömmel és hálásan fogadjuk. A tábori konyhában az élelmiszerek legnagyobb része adományból származik, amit a mi embereink hoztak össze. Az adományozás által jót teszünk az emberekkel, mert lehetőségük van jót tenni, segíteni. Az emberek rájönnek, ha van lehetőségük mással jót tenni, azáltal része lenni más boldogságának, akkor ők is boldogabbak lesznek. Az elmúlt évben először, majd az idén ismét a Bethlen Gábor Zrt. pályázatán kaptunk pénzt a tábor megszervezésére, ezért is külön hálásak vagyunk a magyar kormánynak. Az itteni esperesi kerület és a környék papsága segített a szentgyónásban. Több mint tizenöt pap eljött és ennek köszönhetően a majdnem kétszáz fiatalt sikerült 45 perc alatt meggyóntatni. Külön köszönettel tartozunk a királyhalmi  Szűcs Annának, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónőjének a konyha és az udvar, valamint az osztálytermek használatáért - mondta beszélgetőtársunk.

Berényi Sára (Gergely Árpád felvétele)

Berényi Sára (Gergely Árpád felvétele)

Vörös Euridiké (Gergely Árpád felvétele)

Vörös Euridiké (Gergely Árpád felvétele)

Buzási Annamária (Gergely Árpád felvétele)

Buzási Annamária (Gergely Árpád felvétele)

Gazdag Géza (Gergely Árpád felvétele)

Gazdag Géza (Gergely Árpád felvétele)

Berényi Sára, csoportvezető: A gyermekekkel a gyalogtúrák mellett betekinthettünk egy, a faluban lévő gazdaság tevékenységébe, mert szerettük volna, ha megismernék a környéket és az embereket. A gyermekeknek játékokat szerveztünk, sokat beszélgettünk, barátkoztunk - mondta Sári.

Ott jártunkkor Sári és csapata az esti fellépésre készültek, mert mint megtudtuk, a hagyomány szerint a tábor utolsó estéjén mind a 16 csoport bemutatja a hét folyamán begyakorolt bibliai jeleneteket a szülőknek, hozzátartozóknak, támogatóknak és a többi táborlakónak.

Vörös Euridiké, csoportvezető: Sokat játszunk a gyerekekkel, emellett próbáljuk nekik átadni Isten szeretetét. Idén az eucharisztia a tábor témája, próbáljuk nekik átadni a tudást, elmondjuk mennyire fontos a részvétel a szentmiséken, valamint a szentgyónás fontosságát is kiemeljük. A báránykás játék által, amelynek a célja az egymás iránti szeretet és odafigyelés gyakorlása, mindenki kihúz egy nevet és a tábor egész időtartama alatt az a személy irányában kell kimutatnia kedvességét, törődését. Szilárd atya és a vendégelőadók előadásain keresztül is fontos információkat kapnak a fiatalok - tudtuk meg Euridikétől.

Buzási Annamária másodikos újvidéki középiskolás: Már ötödik alkalommal veszek részt a táborban, még ötödik osztályban a hittantanárom hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre és azóta folyamatosan eljövök. A szentségimádásra, majd később a szent gyónásra az iskola tornatermében került sor. Ez egy nagyon megható élmény volt számomra, hogy közel kétszáz emberrel együtt részt vehettem ezen az eseményen - mondta örömmel Annamária.

Gazdag Géza bajmoki diák elmondta, hogy már negyedik alkalommal vesz részt a táborban. Döntésének egyik fő oka az ismerkedés, a barátkozás, a közösségi élet.

- Nagyon sok új barátot ismertem meg. A kedvenc foglalkozásom a számháború játék, a napi tevékenységek közül pedig, hogy együtt vagyunk a közösséggel, beszélgetünk, barátkozunk - indokolta döntését Géza.

Az iskola konyháján mintegy tíz asszony szorgoskodott az ebéd elkészítésében, akik egész nap teljesen ingyen segédkeztek az ételek elkészítésében. Ott jártunkkor éppen a gyermekek kedvence, a spagetti készült ebédre.

Horváth Zsuzsanna már hét éve a tábor szakácsainak egyike. Őt kértük fel, mutassa be röviden a szakácsok munkáját .

- Az étkezés előkészületei reggel fél hatkor a reggeli elkészítésével kezdődnek, majd a vacsora utáni mosogatással este kilenc körül érnek véget. A kedvenc menüt, paradicsom levest és spagettit készítetünk ma a táborlakóknak. Igyekszünk a kedvükben járni, minden nap van főtt étel, desszertre gyümölcs. Az utolsó estére pedig a szülők közül több mint negyvenen sütöttek édes vagy sós süteményt, és ezzel támogatták a táborlakókat - tudtuk meg Zsuzsannától.

A spagettihez 21 kilogramm darált húst, valamint 17 kilogramm spagetti tésztát használtak fel, mindezt adományokból.

A beszélgetés végén ft. Balcsák Szilárd elmondta, hogy a Jézus Barát Gyalogtúra tábor idei témája az eucharisztia, ugyanis készülünk a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő Eucharisztia kongresszusra. A színpadon ennek jegyében a gyermekek a csoportvezetőkkel közösen  megfestették az élet fáját, szimbolizálva az élet fájához, az eucharisztiához, az Istenhez való kapcsolatunkat. A színpadon a másik zászlón egy óriási szív látható, amelybe a gyermekek rajzoltak bele kicsi szíveket, a harmadikon pedig a szentségmutató volt, amelynek a sugarait is a gyermekek rajzolták meg - mondta Balcsák Szilárd.

Horváth Zsuzsanna, a szakácsnők egyike (Gergely Árpád felvétele)

Horváth Zsuzsanna, a szakácsnők egyike (Gergely Árpád felvétele)

Kétszáz ember részére készül a spagetti (Gergely Árpád felvétele)

Kétszáz ember részére készül a spagetti (Gergely Árpád felvétele)