2024. április 16., kedd

A szerbiai lisztet azért még megvámolják

Priština feloldotta a gyümölcsre, zöldségfélére és kukoricára kirót védőámot

A pristinai vezetés pénteki döntésével mégis eltörölte a július 13-án bevezetett ideiglenes intézkedéseit, amely értelmében védővámot vezetett be a Szerbiából és a környező országokból (Albánia kivételével) származó idénygyümölcsökre, zöldségfélékre és a kukoricára – jelentette be pénteken Rasim Ljajić, kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.

Még a múlt héten már feloldották a védővámot 14 termékre, majd tegnap megszületett a döntés, hogy a hátramaradt hét gyümölcs és zöldségféle importját sem terheli a jövőben külön vámilleték.

Ljajić szerint a döntést a téma kapcsán megtartott múlt heti miniszteri találkozó befolyásolta, vagyis Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Montenegró határozott fellépése. Egységesen emelték hangjukat az effajta kereskedelmi gátak ellen. Kiemelte, a négy ország tovább küzd majd azért, hogy feloldják azokat a vámokat, illetve más jellegű gátakat, amit Priština még korábban megszabott, hiszen mint arra rámutatott, csak az emberek, az áru és a szolgáltatás szabad mozgása vezethet a Nyugat-Balkán gazdasági fellendüléséhez. Ljajić azt is igyekezett hangsúlyozni, csak ez által lehet a térség konkurens a piacon, illetve vonzhat újabb beruházókat a térségbe.

Megmelítette, a szerbiai lisztre és az építőanyagként használt thermo blockokra továbbra is hatályban van a kiszabott védővám, csakúgy mint a Bosznia-Hercegovinából származó tejre és tejtermékekre, valamint a montenegrói sörre.

– A Prištinaból és Tiranából érkező bejelentések, amelyek az Albánia és Koszovó közötti országhatár január 1-jétől történő eltörléséről szólnak, ellentétben vannak a regionális együttműködés, illetve a Nyugat-Balkán gazdasági integrációjának elveivel. Az ilyen egyoldalú lépések inkább a „nagy állam projektumát” szolgálják, mintsem a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat a régióban – mutatott rá Ljajić reagálva arra, hogy megnyitnák a határt Koszovó és Albánia között.