2024. április 23., kedd

Negyven év múlva már Vranjét is védeni kell

A lakosság összetételének megváltoztatásán dolgozik az albán lobbi Dél-Szerbiában? – Hivatalos adatok még nincsenek

A hazai sajtó arról cikkezik, hogy Dél-Szerbiában az albán lobbi nagy erőkkel dolgozik a térség demográfiai képének megváltoztatásán, az ott élő szerb lakosság arányának a csökkentésén, s magasabb árat kínál a szerbek kezében lévő ingatlanért, csak hogy elősegítse azok távozását. Hivatalos adatok nincsenek, de a sajtó értesülései szerint valóban tudni lehet az újszerű albán „területszerzés” részleteit. A jelenséggel kapcsolatos kijelentéseket tettek már az államvezetőség tagjai is, így Nebojša Stefanović belügyminiszter azt mondta, hogy a rendőrség nem fogja megengedni a népesség összetételének efféle módosítását, Aleksandar Vučić államfő pedig bejelentette, hogy hamarosan előáll bizonyos hivatalos adatokkal is. A Južne vesti hírportál közölte, hogy már évek óta aktuálisnak számítanak a telkek és lakások fokozott vásárlásai az albánok részéről Niš, Vranje, Bujanovac, Medveđa és Kuršumlija környékén, az is igaz azonban, állapítja meg a hírportál, hogy a legkülönfélébb számadatokkal való játszadozáson és néhány ezzel kapcsolatos kijelentésen kívül egyelőre még semmi sem hangzott el, nem kaptunk hivatalosnak számító adatokat. A Južne vesti egy olyan konkrét esetről is tud, amikor a niši Palilula községben egy szerb nemzetiségű férfi arra tett ajánlatot egy másik szerbnek, hogy közvetítését igénybe véve adja el ingatlanát egy albán vevőnek sokkal magasabb áron, mint amennyit egyébként az adott ingatlan ér. A hírportál által megszólított alany elmondta, hogy nem tudja, a szóban forgó szerb közvetítő különben is ezzel az üzlettel foglalkozik-e, s adott-e el más lakásokat hasonló ajánlatot téve, de tény, hogy vele közölte, tud albán vevőket szerezni, akik sokkal többet fognak fizetni az ingatlanért.

TARTOZÁSBÓL INGATLAN

A témával kapcsolatban Momir Stojanović korábbi belbiztonsági dolgozó és a niši képviselő-testület elnöke azt mondta, köztudott és a biztonsági szolgálatok által is ismert információ az, hogy Dél-Szerbiában nagyban zajlik az albánok részéről az ingatlanok és telkek megvételével történő térhódítás. Ezek koszovói vevők, közölte, akik szerbektől vásárolnak lakásokat és házakat. Elismerte azonban, hogy a szolgálaton belül soha nem látott hivatalos kimutatást arra vonatkozóan, hány ingatlan került albán kézbe szerb tulajdonból az elmúlt években adásvételi szerződések által. Észak-Koszovó, továbbá Medveđa, Preševo és Bujanovac térsége az, ahol a legtöbb ház kerül új, albán nemzetiségű tulajdonos kezébe, fogalmazott a képviselő.

– Létezik egy adat, amit most sajnos nem tudok leellenőrizni, mely azonban jelzésértékűnek számíthat. E szerint az adat szerint Nišben eddig mintegy 12.000 lakás került fiktív adásvételi szerződés által albán kézbe. A törvény kijátszása úgy zajlik le, hogy tartozásról szóló szerződést írnak alá a felek 40 vagy 50 ezer euró értékben. Amennyiben egy év alatt nem törleszti az illető az adósságot, a „hitelezőé” lehet a lakás, ezzel tehát voltaképpen végbemegy annak eladása – magyarázta a részleteket Stojanović.

MENJENEK BUJANOVACRA

Véleménye szerint két fontos oka van annak, amiért a dél-szerbiaiak belemennek az ajánlott üzletbe, s tényleg hajlandók átadni albánoknak az ingatlanaikat: a szegénység és a nyomásgyakorlásnak való engedés. Szerinte pedig a megoldás meglehetősen egyszerű ennek a problémának a kezelésére: a biztonsági szolgálatoknak nem az lenne a feladata, hogy a hatalomnak az érdekeit képviselje, hanem az, hogy az ország vitális érdekeit és a nemzet érdekeit védje.

A témával foglalkozó dél-szerbiai újságírók felkeresték Nebojša Stefanović belügyminisztert is, aki nem kívánt nyilatkozni, érintette azonban egyik nem régi beszédében a kérdést. Úgy fogalmazott, hogy a rendőrség nem fogja lehetővé tenni a fiktív lakcímbejelentéseket a térségben. A kérdésre, hogy milyen lépéseket tesz az állam annak érdekében, hogy megakadályozza a koszovói albánok efféle fiktív térhódítását, Stefanović elmondta, valóban létezik a lakosságnak egy albán nemzeti közösséghez tartozó olyan része, amelyik valótlan képet szeretne festeni a demográfiai helyzetről Dél-Szerbia területén.

Aleksandar Vučić államfő nemrégiben arról beszélt, hogy amennyiben nem sikerül megállapodni Koszovóval a határok megrajzolásáról, fennáll a veszély, hogy negyven év múlva már Vranjet kell majd megvédeni. Noha hivatalos adatokat nem ismer, azt mondta, nincs is szüksége arra, hogy további információkat szerezzen a témáról. Elég Vranje környékét meglátogatni, Bujanovacra menni, fogalmazott Vučić, ahol korábban a lakosság fele szerb nemzetiségű volt, ma pedig annak 41-42 százalékát teszik ki a szerbek. Ígéretet tett arra, hogy nemsokára pontos adatokat is közöl az államvezetőség.