2024. április 19., péntek

Izraeli filmciklus Óbecsén

Az Izraeli Nagykövetség közreműködésével hétfőtől csütörtökig izraeli filmeket vetítenek az óbecsei Városi Színház kerthelyiségében. A 21 órakor kezdődő vetítésekre ingyenes a belépés.
Hétfőn a Zéró motiváció című film lesz műsoron. A történet dióhéjban: Zohár és Daffi, a két barátnő egy előretolt tüzérségi támaszpont irodájában teljesít szolgálatot az Izrael déli részén lévő sivatagban. Idejük nagy részét azzal töltik, hogy videjátékokkal játszanak, táncdalokat énekelnek, írószerekkel hadakoznak, és Tel Avivról álmodoznak. Legalábbis ez utóbbiról Daffi, míg Zohár leginkább a szüzességét szeretné elveszíteni. A két barátnő felettese rossz szemmel nézi nemtörődömségüket. Ráma szeretne karriert befutni a seregben, és úgy érzi, hogy hátráltatják ebben. Hétköznapi történet sok humorral és szerethető szereplőkkel. 
Kedden A színpadon Princess Shaw című alkotást vetítik, amelynek főhőse, Samantha New Orleans egyik legkeményebb környékén élő 38 éves énekes-dalszerzőnő, akitől igencsak elpártolt a szerencse. Nappal az időseket ápolja, éjjel pedig Shaw hercegnőként énekli ki szívét szegényesen látogatott esteken, illetve a YouTube-on, maroknyi hallgatóságnak. Mindeközben mit sem sejt arról, hogy a világ másik végén egy tehetséges, titkos rajongója azon munkálkodik, hogy Samantha milliónyi hallgatóhoz juthasson el.
Szerdán az Apánk című drámát láthatja a közönség. Főhőse, Ovadia a tel-avivi szórakozóhelyek legmarkosabb kidobóembere. Álma, hogy apa legyen, viszont felesége, Rachel már csaknem öt éve sikertelenül próbál teherbe esni. Amikor Shalom, egy kisstílű gengszter munkát ajánl neki, Ovadia nagy lehetőséget lát az ötletben, mivel így biztosíthatja feleségének a drága magánkezelést. Amint Rachel teherbe esik, férje úgy dönt, hogy nem dolgozik többet Shalomnak, viszont ez korántsem olyan egyszerű, mint gondolta.
A filmciklust a Magic Men című film zárja, amely egy 78 éves görög származású izraeli férfi és a tőle már több éve érzelmileg eltávolodott, haszid vallási irányzathoz tartozó, egyébként rapper fia történetét meséli el a film. Az élet úgy hozza, hogy közösen indulnak el Izraelből Görögországba, az apa ugyanis köszönetet akar mondani annak a görög bűvésznek, aki a világháború idején megmentette az életét. Az út során abszurd helyzetekbe keverednek, és a látogatás végül visszavonhatatlanul megváltoztatja kettőjük kapcsolatát.