2024. április 19., péntek

Vízórával annyi vizet fizet, amennyit elhasznál

Adán megközelítőleg 12 000 dinárba kerül a vízóra beszereltetése

A nyári hónapokban általában minden háztartásban több víz fogy a veteményeskert és a gyep locsolása, az állatok itatása, a gyakoribb mosás, a medencék feltöltése miatt.

Az átlagos vízfogyasztónak gyorsan megtérül a vízóra beszerelési költsége (Csincsik Zsolt felvétele)

Az átlagos vízfogyasztónak gyorsan megtérül a vízóra beszerelési költsége (Csincsik Zsolt felvétele)

Ez nagyobb vízszámlát eredményez, aminek általában azok a kis vízfogyasztók látják a kárát, akik tényleg kevés vizet használnak, de nincs vízórájuk, ezért átalányban számolja el a vizet számukra a helyi Standard kommunális közvállalat. Ennek következtében egyesek gyakran a többszörösét fizetik az általuk elhasznált vízmennyiségnek, vagyis mások helyett is fizetnek.

– A vízellátásról szóló községi rendelet előírja, hogy Ada község területén minden felhasználónak rendelkezni kell vízórával. Sajnos ez nincs így, ez egy korábbról örökölt probléma – magyarázta Milan Popov, a Standard kommunális közvállalat igazgatója. –A háztartások háromnegyedének van vízórája, vagyis az 5000 használó közül megközelítőleg 3500-nak. Ehhez hozzátartozik a vízórák mértékhitelesítése, amelyet ötévente végzünk, vagyis folyamatosan cserélni kell a vízórákat, és ellenőrizni a szavatosságukat. A közvállalat évente a vízórák tíz százalékát cseréli le hitelesítés végett, vagy szerel fel újakat azokban a háztartásokban, amelyekben nem volt. Évente 300–500 vízórát cserélünk le vagy szerelünk fel. Sajnos kevesebb újat, ezeknek a száma évente 50 és 100 között mozog. Fontos, hogy legyen vízóra, mert így háztartás pontosan elhasznált vízmennyiségét számoljuk el. Ahol nincs vízóra, átalányban számolják el a fogyasztást, vagyis a teljes vízfogyasztásból levonják azt a mennyiséget, amit a vízórákról leolvastak, illetve a közvállalat körülbelül 20 százalékos disztribúciós vízveszteségét, majd a fennmaradó részt átalányban szétosztják a háztartások között. Mindezt függetlenül attól, hogy egy háztartásnak tíz vagy három tagja van. Ezért gyakran előfordult, hogy az elszámolás nem tükrözi a valós fogyasztást. Ennek okán arra kellene motiválni azokat, akiknek nincs vízórájuk, hogy minél előbb szereltessék fel. Az érintettnek szabványméretű vízaknát kell kiépítenie, de ha azt szeretné, hogy mi építsük ki, azt külön megfizetettjük. A vízóra felszerelése a városi vízvezeték-hálózatra 10 000 –12 000 dinárba kerül. Ezt hat hónapos részletfizetésre is törleszthetik a háztartások. Nem büntetjük azokat, akiknek nincs vízórájuk. Kivéve, akikről tényleg vannak olyan értesüléseink, hogy nagy vízfogyasztók, de nincs vízórájuk, amit kihasználnak, és kevesebb vízmennyiséget fizetnek, mint amennyit elhasználnak. Például az, akinek van fóliasátra, és ebben locsol, havonta átalányban 25 köbméter vízszámlát kap, viszont a gyakorlatban 70 köbmétert fogyaszt el, de nincs vízórája és nem tudjuk ellenőrizni. Ezeknek a személyeknek határidőt szabunk, általában 60 napot, hogy szereltessék fel a vízórát, mert különben lekapcsoljuk őket a vízhálózatról. A többi fogyasztó esetében, bár a rendelet értelmében kötelező lenne a vízóra, mégis rugalmas a közvállalat és a helyi önkormányzat is, vagyis a kommunális inspekció, amelynek feladata ezt ellenőrizni. Nem büntettünk, de nekik is sokkal jobb lenne, ha felszereltetnék a vízórát.