2024. április 19., péntek

IN MEMORIAM - Bekes István

(1934–2018)

Újabb érzékeny veszteség érte a zentai sportéletet. Nyolcvannégy éves korában Szegeden elhunyt Bekes István tornatanár, edző, sportmunkás.

Bekes az alapfokú iskoláit Zentán fejezte be, majd Újvidéken, a Testnevelési Egyetemen diplomázott. Nevével már az 1958–1959-es idényben találkozhattunk, hiszen az egyik alapító tagja és első szakvezetője volt a Mladost Kézilabdaklubnak, amelyet a mostani egyesület elődjének tekinthetünk. Pedagógiai munkája mellett még a labdarúgásban és az atlétikában is tevékenykedett, de igazi szerelme mindig is a kézilabda maradt, erre a sportra nemzedékek sokaságát tanította meg.

Negyventől is többéves munkássága után az élet Szegedre sodorta, de ott sem tétlenkedett, hanem a szegedi Tisza Volán Labdarúgóklub fiataljait edzette, amiért csakhamar elismerésben részesült.

Bekes István sportban kifejtett tevékenységét 1991-ben a legmagasabb vajdasági elismeréssel, Spartak-díjjal jutalmazták, de számos más kitüntetése mellett szülővárosa is köszönő oklevélben részesítette.

A II. világháború utáni zentai sportélet egyik nagy alakjának földi maradványait ma Zentán a Felsővárosi temetőben helyezik örök nyugovóra, 15 órakor.

Nyugodjon békében!