2024. március 28., csütörtök

Romániában főleg a Fekete-tenger térségében terjed az afrikai sertéspestis

Romániában már több mint 61 ezer házi sertést pusztítottak el a hatóságok az afrikai sertéspestis (ASP) rohamos terjedésének megfékezése érdekében, túlnyomó többségüket a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében, ahol sokkal agresszívebb a járvány, mint a magyar határral szomszédos megyékben - közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) pénteken.

Az ASP egy évvel ezelőtt, 2017. július végén jelent meg Romániában, amikor Szatmárnémeti szélén két háztáji gazdaságban fedeztek fel fertőzött disznókat. Az ország észak-nyugati térségében az ANSVSA szerint azóta "lassan terjed, illetve stagnál" a járvány: Szatmár, Bihar és Szilágy megyében eddig 14 településen 29 fertőző gócot azonosítottak, ahol 13 vaddisznót, valamint 175 házi sertést pusztítottak el. Leginkább Bihar megye érintett, ahol 21 háztáji gazdaságban jelent meg az ASP.

A Duna torkolatvidékén található Tulcea, Constanta, Ialomita, Braila és Galati megyében 84 településen jelent meg a kórokozó, a hatóságok pedig 518 fertőző gócot azonosítottak. A háztáji gazdaságokban 11 772 sertést, három - közöttük egy ipari méretű - sertésfarmon pedig további 49 647 sertést kellett elpusztítani és elégetni. A térségben 20 vaddisznónál is kimutatták az ASP-t.

Az állategészségügyi hatóság azt követően tette közzé az ASP-járványról a hivatalos adatokat, hogy egy ismert oknyomozó újságíró, Catalin Tolontan a járvány valós méreteinek eltitkolásával vádolta meg a román hatóságokat. Állategészségügyi szakemberektől származó értesülései szerint a járvány már Moldva déli részére és Erdély csaknem egész területére kiterjedt, ami immár több mint százezer sertés feláldozását feltételezi.

A tolo.ro honlapon közölt írás szerint a több mint 4,4 millióra tehető romániai sertésállományból a háztáji gazdaságokban nevelt 1,4 millió sertést fenyegeti leginkább a kór. A járvány az utóbbi időben hetenként 18 kilométeres átlagsebességgel terjedt és az ANSVSA még mindig nem tiltotta be az állatvásárokat, amit Tolontan szerint már egy éve meg kellett volna tennie.