2024. április 19., péntek

Prošle godine devet, a ove godine četiri lisice su uhvaćene

U opštini Ada, dobro se pokazala ideja da se postave zamke u vidu kaveza. Lokalna samouprava je 2016. obezbedila pet takvih kaveza u saradnji sa veterinarskom stanicom iz Ade, pošto su se lisice razmnožile i u naselju i činile su velike štete među živinom.
Atila Baranji, veterinarski tehničar, koji je dao ideju za zamke, rekao je da se pokazalo da je bio dobar potez postavljanje zamki jer su se sem lisica uhvatile i druge štetočine. Građani mogu bez nadoknade iznajmiti zamke, koje stručno lice postavlja na određeno mesto po potrebi.
-Ostale životinje koje su se uhvatile u zamci, ako je to bio pas, na osnovu čipa smo ga vratili gazdi, ako je bila mačka, pustili smo je, ali su se uhvatile i štetočine kao što je tvor ili kuna. Kada se uhvati lisica, obavezno je pošaljemo na analizu radi ispitivanja besnila. Prošle godine smo postavljali zamku 13 puta, i 9 lisica je uhvaćeno, a ove godine smo uhvatili već 4 lisice. Na osnovu dosadašnjih iskustava pokušavamo da zamku učinimo idealnom, međutim teško je lisicu prevariti. Zamke su stalno na terenu. Kod nas se mogu iznajmiti zamke, ako nema slobodnih, potrebno je upisati se na spisak, i kod koga je najduže od njega se premešta na novu lokaciju. Iskusili smo da kod osoba gde je bila postavljena zamka, tamo se lisice više ne pojavljuju. Hvatanje lisice je dugoročan proces, nekad i po dve nedelje kruži oko zamke, pokušava da se dokopa plena, dok se odluči da uđe. Tako da su nam zamke stalno na terenu i ne vraćamo ih u veterinarsku stanicu, već ih premeštamo po potrebi. Bilo je slučajeva da je tek posle mesec dana ušla u zamku.
Lisice borave u zapuštenim kućama u Adi, Molu, u dvorištima zapuštenih fabrika, u području oko trske. Obično zamke postavljamo na tim mestima.
-Većina njih čini veliku štetu među živinom, ali mogu biti opasnost i za ljude jer mogu širiti razne bolesti. Lečili smo već pse od bolesti koje se dobijaju od lisica. U nasljenim mestima ima na destine lisica, trudimo se da ih uhvatimo, jer ih tu nije dozvoljeno loviti. Ovaj naš sistem je preuzela i samouprava Kikinde i Kule. Smatram uspešnim ovaj rad, jer uhvaćena lisica ne pravi štetu i ne razmnožava se. Ovaj posao je kao hvatanje zločinca, stalno se dešava, a mi možemo samo da se trudimo da sprečimo štetu - rekao je Atila Baranji.