2024. április 26., péntek

Új épületben a Strandkönyvtár

Az Újvidéki Könyvtár fiókintézményét tegnap délután nyitották meg, az idei évtől új, fából ácsolt építményben várja az olvasás kedvelőit.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Strandon lévő fiókkönyvtár immár egy évtizede működik, nemcsak könyveket, hanem újságokat, folyóiratokat is kölcsönözhetünk, olvashatunk itt. A leglényegesebb különlegessége azonban az, hogy a napi sajtót a kisebbségek nyelvén is megtaláljuk itt, így mindennap – a Heror Media Pont ügynökségnek köszönhetően – elolvashatjuk itt a Magyar Szót is.

Számos művelődési programot is megszerveznek itt minden nyáron, többek között a már említett ügynökség és a Minority & Local Media Development Center szervezésében megvalósuló, a Lombok alatt, a Strandon elnevezésű, gyermekek nyelvtanulásához elképzelt rendezvénysorozatnak is ez az intézmény ad otthont. Ez a sorozat az idén augusztus 11-éig tart, a jövő héten jelbeszédet tanulhatnak a gyerekek, a 19 és 20 óra között megszervezendő műhelymunkákban 5 és 12 év közötti fiatalok vesznek részt. Bővebb információk a Facebookon (Pod krošnjama na Štrandu).

Az új könyvtárépületet a Strandot működtető Városi Kertészet Közvállalat építtette, a város fenntartható stratégiai fejlődésére kidolgozott, 2016–2020 tervcsomaggal összhangban. A megnyitóünnepségen jelen volt Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja és Dragan Kojić, a Városi Könyvtár igazgatója is.

A könyvbérlés ebben a fiókkönyvtárban naponta történik, azaz egy napra szól, előzőleg személyazonossági dokumentum felmutatásával tagsági könyvecskét kell váltani.