2024. március 19., kedd

Kémiai jojó, tejtűzijáték

Laboratórium a tájház udvarán

A topolyai Tájház a nyári szünidő alatt számos tábornak, műhelymunkának ad otthont. Legutóbb a kémia iránt érdeklődő gyerekek számára tartott foglalkozás-sorozatot Huszár Márta, Major Ditta, Gonclik Erika fiatal segédeivel Kanyó Anikó vegyész.

A szülők is kíváncsiak voltak a kísérletekre (Herceg Elizabetta felvétele)

A szülők is kíváncsiak voltak a kísérletekre (Herceg Elizabetta felvétele)

A táborzáró eseményre a szülőket is meghívták, és a gyerekek nem kis lelkesedéssel bemutatták, elmesélték, hogy mi mindennel ismerkedtek meg a Játékos Kémia táborban.

– Az általános iskola alsós tagozatainak diákjai kémiai fogalmakkal, eszközökkel ismerkedtek, üvegeszközöket, különböző anyagokat, módszereket mutattam nekik. Az ecet, a szódabikarbóna, a tej, a kékkő, a sósav, a cukor... mind olyan dolgokból próbáltam válogatni, ami körülvesz bennünket. A táborban közel ötvenen vettek részt, két nyelven történt a foglalkozás. A tábor 5 +1 napos volt, elkészültek a dolgaink, a záró eseményen a gyerekek a szülőket is bevonva mutatták be a kémiai reakciókat – mondta a tábor végén Kanyó Anikó, és azt is elárulta, hogy a gyerekek csapatokban vettek részt a programokban, csapatversenyek is voltak, melyeken pozitív és negatív pontokat is lehetett szerezni, és a versenyhangulatban még figyelmesebbek, lelkesebbek voltak a 7–10 évesek. Ez már a második ilyen, tudományos tematikájú tábor volt, és az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak, tehát lesz folytatás is, mondta a fiatal vegyész.