2024. április 20., szombat

Őszig állványerdőben

Folyamatban van a bácskossuthfalvi református templom külső homlokzatának felújítása

Állványzat veszi körül a bácskossuthfalvi református templomot, hiszen a Magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap támogatásával történt cserépcsere, és az elkorhadt tetőzettartó gerendák felújítása után is folytatják a munkálatokat. Ezúttal a templom külső homlokzata kap új köntöst, pontosabban rekonstruálják egy korábbi állapotát – tudtuk meg Móricz Árpádtól, a gyülekezet lelkipásztorától.

A templomépületen ismét pompázik az a dombormű, ami az idők folyamán megkopott (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A templomépületen ismét pompázik az a dombormű, ami az idők folyamán megkopott (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Amikor a tetőcsere zajlott, akkor felmértük az eresz állapotát is, és kiderült, hogy jelentősen rosszabb a helyzet, mint amire számítottunk. Nagyon sok helyen megbomlott, vagy már szemmel láthatólag hullott. Eddig is tudtuk, de egy szakmailag komolyabb hozzáállás is feltárta, hogy valaha díszes dombormű húzódott az ablakok felett. Ez az idők folyamán a tatarozási munkálatokkal folyamatosan kopott, mivel valamiért eleink nem tartották fontosnak, vagy valamilyen okból nem volt alkalmuk felújítani a lepergett mintákat. Ez a lépés gyülekezetünk németországi barátainak, és az általuk korábban szervezett jótékonysági gyűjtésének köszönhetően valósulhat meg. A külső homlokzat felújítási munkálatait a tetőcserét is végző kúlai Blaško építészeti vállalat végzi, hiszen elégedettek voltunk a korábbi professzionális hozzáállásukkal. Szeptember 15-ig kaptunk ígéretet, hogy megérkeznek, majd a helyükre kerülnek a templom új ablakai. Tizenegy, fából kialakított nyílászáróról beszélünk, amelyek egy ilyen tevékenységre szakosodott, zentai műhelyben készülnek. Az új ablakoknak köszönhetően jelentősen javul majd az épület hőmegtartása, ami a hideg téli hónapokban jelent majd nagy előnyt. Ezek behelyezésével, és a külső falak festésével még az idén teljesen megújul kívülről a templomunk – hallottuk a bácskossuthfalvi református tiszteletestől, aki elmondta azt is, hogy ez után az épület belső terének felújítása következik majd, a falak és a padok újrafestése, vakolása.

– A belső tér felújítása szintén magas szakértelmet igényel, illetve be kell tartanunk az ide vonatkozó előírásokat is, hiszen a templomunk műemlékvédelem alatt áll. Ez pontosabban azt jelenti, hogy csakis egy korábban rekonstruálható állapotára lehet visszaállítani a padok és a falak színét. A Műemlékvédelmi Intézet szakmunkatársai által elvégzett vizsgálatok alapján a padok eredeti színe a kunokra jellemző kék volt. Illetve az 1936-ból származó régi képek tanulsága alapján a belső falakat márvány hatású falfestmények és zsoltáridézetek díszítették. Ez utóbbinak ma is halványan látható egy részlete a karzaton – tudtuk meg Móricz Árpád református lelkésztől, aki a templom belső tere felújításának ütemével kapcsolatban kifejtette, hogy a gyülekezet figyelemmel kíséri az ilyen munkálatok támogatására kiírt pályázatokat, és az elért pozitív döntésekkel összhangban tudják kivitelezni.