2024. április 19., péntek

Vöröskeresztesek a Tisza partján

Magyarkanizsán már hagyomány, hogy a Vízitelepen, a Tisza partján több napon át felverik sátraikat a vöröskeresztesek.

Teszik ezt azzal a céllal, hogy a gyerekeknek hasznos nyári időtöltést nyújtsanak, nem sajnálva az időt és az energiát. A tábort az idén már tizenhetedik alkalommal szervezték meg, és annyiban tér el az eddigiektől, hogy ezúttal csak községbeli iskolások táboroznak Magyarkanizsán, három napon át.

A Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke, Hodik Erzsébet elmondta, hogy ezúttal hatvan gyerek vesz részt a táborban.

Azokat a gyerekeket vártuk ebbe a táborba, akik már máskor is részt vettek, vagy valamilyen formában kapcsolódtak az év folyamán a szervezethez. Túlnyomórészt ötödikesek és hatodikosok vannak itt, akik vagy rajzpályázaton vettek részt, vagy éppen elsősegélynyújtást tanultak már ezt megelőzően, de a véradó szülők gyermekeit is megszólítottuk. Ez kiváló alkalom arra, hogy behatóbban megismerkedjenek a Vöröskereszt tevékenységével. Előadásokat tartunk a helyes táplálkozásról is, de szó esik az emberkereskedelemről, valamint a véradás fontosságáról, de a sportvetélkedők sem maradnak el, és a fürdés lehetősége is adva van. A tábor ingyenes, egyetlen feltétele a százdináros tagsági díj befizetése.

A felnőtt aktivisták megközelítőleg húszan segítik a munkát, de vannak olyan fiatalok is, akik egykori táborlakókként most már segítővé nőtték ki magukat. Nyilas Orsolya is köztük van, régen diákként, ma pedig már előadóként tért vissza.

– Ötfős ificsapat nevelőjeként vagyok jelen, foglalkozásokat segítek, a játékokat is irányítom, de az idén már előadást is tartok. Érdekes a program, mozgalmasak a napok a táborban, és érdeklődőek a gyerekek. Én az emberkereskedelem témában tartottam előadást, hiszen erről is kell legyen fogalmuk, hogy körültekintőbben viselkedjenek – mondta Orsolya.

A Vöröskereszt tábora augusztus 2-án zárul.