2024. március 28., csütörtök

Rendezik a földes utcákat

Átfogó rendezési projektumba fogott a kishegyesi önkormányzat és a Komunál Közvállalat – Több mint húsz, szilárd burkolattal nem rendelkező utcát szanálnak

A héten kezdődött meg a földes utcák rendezése Kishegyesen. A munka a Kertsor utca kiaszfaltozásához köthető, aminek több hozadéka is van, számolt be lapunknak Mohácsi Zoltán, a községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja.

– Ha Kishegyes település utcáiról beszélünk, akkor egy több évtizedes probléma merül fel, amit most orvosolnunk kell. Kishegyesen még mindig van számos olyan utca, amely nem rendelkezik szilárd útburkolattal. Ezek zúzott kővel vannak feltöltve, és folyamatos karbantartást igényelnek. Az idei kiadós esőzések pedig igencsak megtették a hatásukat, az utak állapota nagyon leromlott, épp ezért a polgárok panaszai jogosak. Az utak kapcsán azért azt is fontos megemlíteni, hogy az elmúlt 10 évben a Vajdasági Magyar Szövetség különböző szinteken történő szerepvállalásának köszönhetően Kishegyesen is számos utcát sikerült kiaszfaltoznunk, illetve kétsávos betonúttal ellátni. Ugyancsak sikerült az elhasználódott utakat hosszabb szakaszon felújítani. Jelen pillanatban a Kertsor utca kiaszfaltozása zajlik, több mint egy kilométer hosszan. Ezt a helyzetet használjuk most ki: a kivitelezőnek itt vannak a munkagépei, amelyekkel a Komunál Közvállalat felkérésére legyalulják a zúzott köves utcákat. Emellett saját forrásból vásárolunk zúzott követ, amivel a legkritikusabb szakaszokat szanáljuk. Ugyanakkor azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Kertsor utcából kitermelt földdel kritikus határút-szakaszokat töltünk fel. Ez a munka a kishegyesi földművesek koordinálásával és segítségével zajlik – mondta el Mohácsi, majd kérdésünkre arról is beszámolt, hogy a Kertsor kiaszfaltozása jó ütemben halad. Jelenleg az alapozás zajlik, de hamarosan sor kerül az aszfaltozására is. A tanácstag reményei szerint a munkálatok heteken belül befejeződnek, de addig is kéri a polgárok türelmét és megértését.

A földes utcák rendezését a Komunál Közvállalat részéről Szabó Ferenc, a közvállalat kishegyesi irodájának vezetője koordinálja. Szabó arról számolt be lapunknak, hogy a tervek szerint az összes földes utcát rendezni fogják.

– Két napja kezdődtek meg a munkálatok, és jelenleg 27 utca szerepel a listánkon. Idáig két utcát sikerült teljesen befejeznünk. Ahol szükségesnek bizonyul, oda szórunk zúzott követ. Az utcák rendezésével meghatározott sorrendben haladunk, épp ezért kérjük a lakosság türelmét. Ahova még nem jutottunk el, oda a következő hetekben el fogunk. Célunk, hogy egyetlen utca se maradjon ki az útsimításból. A Vojputtal kötöttünk egy szerződést, amelynek értelmében egy földgyalu dolgozza el az utcákat. Célunk, hogy ne emeljük tovább az utak szintjét, mert több helyen már így is magasabb a szintjük, mint a járdáé, s ez néhol vízelvezetési problémákat okoz – mondta el a koordinátor, majd hozzáfűzte, hogy a földgyalu kiegyenlíti az utcák szintjét, és a törmeléket a lapályosabb részekre húzza. Reményei szerint ezek a munkálatok jelentősen javítják az utcák járhatóságát.