2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Edzőváltás két forduló után

Kisvárdán sok volt a két kiütéses vereség, már csak a Fradi és a Honvéd hibátlan

Budapesti tudósítónktól

Egy hete még a sok (ukrán) légiós miatt kárhoztattuk az OTP Bank Liga újoncát, a Kisvárdát, a nyírségi együttes azonban a címvédő MOL Vidi elleni 4:0-ás vereség után ugyanekkora vereséget szenvedett az Európa Liga-induló Honvéd otthonában is, és ezt már a klubvezetők sem hagyhatták szó nélkül.

Az semmit sem nyomott a latban, hogy Kondás Elemér vezetésével sikerült a klub történetében először feljutni az élvonalba, a korábbi debreceni edzőt két forduló után elküldték. Összesen 43 mérkőzésen irányította a szabolcsi csapatot, mérlege 24 győzelem, 9 döntetlen és 10 vereség. A klub hivatalos honlapja szerint a vezetőség megbeszélést tartott Kondással és a felek végül arra jutottak, hogy más habitusú, személyiségű és más munkamódszerrel dolgozó edzőre van szükség, ezért közös megegyezéssel a vezetőedző szerződésének felbontása mellett döntöttek.

Legutóbb 68 éve fordult elő, hogy egy csapat az első két fordulóban egyaránt négy-négygólos vereséget szenvedjen. 1950-ben félszezonos bajnokság volt, a magyar futball 1951-től tért át a tavaszi-őszi rendszerre. Akkor a Postás SE a nyitányon kapott egy négyest a Győri Vasas ETO-tól (0:4), ezt egy hazai pályán lejátszott Vasas elleni 1:5-tel toldotta meg.

Kondás Elemér helyét ideiglenesen Erős Gábor és Kocsis János vette át, a szakmai munkát pedig Révész Attila sportigazgató felügyeli. A triumvirátus vasárnap mutatkozik be, amikor a Kisvárda az Újpest vendégeként lép majd pályára. Közben pedig a háttérben zajlanak a tárgyalások, lapzártánkkor még úgy tűnt, hogy Horváth Ferenc, a Balmazújváros edzője a legesélyesebb a posztra.

Az első fordulóban remekelő fehérváriak már a második fordulóban botlottak, a paksi 1:1-et ugyanis lehet annak venni. „Kicsit ideges atmoszférát éreztem a stadionban. Jobban kellett volna koncentrálnunk a támadások során, valamint a pontrúgásaink sem sikerültek. Nem könnyű ebben a ritmusban játszani három-négy naponta, de ez még csak a szezon kezdete” – morgott Marko Nikolić edző. A Vidihez szombaton a Mezőkövesd látogat, amely Debrecenben játszott 1:1-es döntetlent.

A mérkőzés pikantériáját az adja, hogy a borsodi klub szerződtette azt az André Alvest, aki korábban 178 magyar élvonalbeli mérkőzésen 87 gólt szerzett, ebből a 2010–2011-es évadban 24-et, még a Videoton csatáraként. Ezzel nem csupán bajnoki címhez segítette csapatát, de gólkirály is lett – hogy semmit sem felejtett, azt szombaton, Felcsúton egykori klubja ellen bizonyíthatja.

Az élvonalban még két százszázalékos csapat van: a Fradi a Diósgyőr után az MTK-t is 4:1-re verte, ráadásul az új játékosokra sem lehet panasz, hiszen az első meccsen Marcel Heister góllal debütált, a múlt hétvégén pedig Ivan Petrjak duplázott. A csapat szombaton a Haladást fogadja, amely ellen a legutóbbi hat hazai bajnokin veretlen maradt, a mérleg öt győzelem és egy gól nélküli döntetlen. Ugyancsak hibátlan még a Honvéd, amely a Haladás (3:2) után a Kisvárdát is legyőzte (4:0). De elképzelhető, hogy a hétvégén semmit sem változik a helyzet, ugyanis van esély arra, hogy a Paks elleni bajnokija elmarad. A kispesti klub egyelőre nem árusít jegyeket, ugyanis amennyiben csütörtökön továbbjut az Európa Ligában, illetve az orosz Ufa és a szlovén Domžale párharcából utóbbi kerül ki győztesen, továbbá a szintén szlovén Olimpija Ljubljana is bejut a harmadik selejtezőkörbe, akkor a Domžale–Honvéd mérkőzésre augusztus 9., csütörtök helyett augusztus 7-én, kedden kerül sor.

A 3. forduló programja

Augusztus 4., szombat: Puskás Akadémia–MTK (17 óra), Debrecen–Diósgyőr (18 óra), Ferencváros–Haladás (20.15), Vidi–Mezőkövesd (20.15)

Augusztus 5., vasárnap: Újpest–Kisvárda (18 óra), Honvéd–Paks (18 óra)