2024. április 25., csütörtök

Palacsinta, hova mész?

Kedden este Óbecsén járt a Tanyaszínház, ma Temerinben lép fel a társulat
Délután ötkor már készül a színpad

Délután ötig csendes pihenő, aztán színpadépítés – pontosan tudja ezt az óbecsei Szerda Jolán, ezért is kezdett három óra felé palacsintát sütni. Tíz éve így fogadja az Óbecsére érkező tanyaszínházasokat.

Jolán néni tíz éve süti a palacsintákat a Tanyaszínháznak


– Mindig megszámolom a Tarka Világ címoldalán, hogy hányan vannak, és annyit sütök, hogy mindenkinek jusson 3–4 palacsinta. Általában 100–120 palacsintával készülök, baracklekvárossal és kakaóssal. Örömmel csinálom: alig várom, hogy megjelenjen a dátum, hogy mikor érkeznek! Egyszer fordult elő, hogy kimaradt Óbecse, az akkor nagyon rosszul érintett – mesélte palacsintasütés közben Jolán.
Az elkészült palacsintákat a lányok vették át az asszonytól szálláshelyükön, a Samu Mihály Általános Iskolában, a fiúk ugyanis ekkor már a díszletet állították össze. Magyar Zsófi, az újvidéki Művészeti Akadémia első éves hallgatója először turnézik a Tanyaszínházzal. Bár már kilenc előadás mögöttük volt, a kedd esti miatt különösen lámpalázas volt, hiszen óbecsei lévén sok rokon és ismerős előtt kellett színpadra állni.
– Estéről estére érik az előadás, mi is fejlődünk és a színpadépítés is egyre gyorsabban megy – kezdünk belejönni. A visszajelzések is pozitívak, örömmel várnak bennünket, egy bácsi például elmondta, hogy ő mind a 41 előadást látta! Én most nagyon izgatott vagyok, mert sokan jelezték, hogy itt lesznek és nézni fognak – mondta el az előadás előtt Zsófi.
A csapat vagány négyese – Búbos Dávid, Hajdú Sára, Nyári Ákos és László Roland – ekhós traktor helyett drótszamáron közlekedik. Dávid öt éve tanyaszínházas, és négy éve tájol biciklivel.
– Ez évente nagyjából ezer kilométert jelent. Olykor vannak megterhelő szakaszok, amikor szembeszél, tűző nap vagy szakadó eső nehezíti a dolgunkat, de ettől eltekintve nem volt ezzel gondunk. Az idén egyelőre nem kellett az időjárás miatt traktorra szállnunk, csak Bácsfeketehegy és Kishegyes között volt egy nehezebb, viharos szakasz, de átvészeltük azt is. Hamarosan pedig Váci Nándor is csatlakozik majd hozzánk – mondta el érdeklődésünkre színpadépítés közben Dávid.
A Tanyaszínház a Marin Držić Dundo Maroje műve alapján készült Pé'z, hova mész? című előadását kedden este az újfalusi játszótérnél láthatták az óbecseiek. Tegnap Szenttamáson, ma Temerinben, holnap Muzslyán, 5-én Torontálvásárhelyen, 6-án Tordán, 7-én Csókán, 8-án Törökkanizsán, 9-én Martonoson mutatkozik be a társulat. Augusztus 10-én Oromon várják a közönséget, majd 11-én Horgoson, 12-én Kelebián, 13-án Zentagunarason, 14-én Felsőhegyen 15-én pedig Zentán élvezheti a közönség a Tanyaszínház produkcióját.