2024. április 18., csütörtök

Kárpátalja legyen híd az Európai Unió felé

A magyar kormány célja az, hogy Kárpátalja kapocs és híd legyen az Európai Unió felé, ahová Ukrajna egyébként is deklaráltan törekszik – jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos szerdán Beregszászon.

Grezsa István, akit a közelmúltban neveztek ki a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztossá, abból az alkalomból tartott közös sajtótájékoztatót Török Dénessel, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) elnökével, hogy a KMNE a magyar kormány támogatásával panziót vásárolt a nagybereznai járási Viska (Viharos) hegyvidéki településen, az Uzsoki-hágó közelében a kárpátaljai és anyaországi nagycsaládosok kedvezményes üdültetése céljából.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a KMNE Kárpátalja egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezete, amely közel 600 magyar családot egyesít, a tevékenysége mintegy 3500 embert érint. Példaként említette, hogy a szervezet tavaly több mint 60 programot bonyolított le. Érthető tehát – folytatta –, hogy a magyar kormány jelentős támogatást nyújt a KMNE működéséhez, beleértve egy jól működő, festői környezetben található, a magyar határtól 100, a szlovák határtól 20 kilométerre fekvő hegyi panzió megvásárlását az egyesület számára a Magyar Házak Kárpátalján kormányprogram és a családok éve keretében.

Grezsa István kiemelte: a magyar kormány a panzióvásárlással is azt üzeni a Kárpátalján élő magyaroknak és nem magyaroknak, hogy – amint ez eddig is tudható volt – legyen bármilyen rossz a viszony Kijev és Budapest között, Magyarország folytatni fogja azt a gesztuspolitikát, amellyel nemcsak a kárpátaljai magyar közösséget, hanem az ott élő többségi nemzetet is támogatni kívánja.