2024. április 25., csütörtök

Albán miniszter: 2019-től megszűnik a határellenőrzés Albánia és Koszovó között

Albánia és Koszovó között 2019-től megszűnik a határellenőrzés - mondta el Pandeli Majko albán diaszpóraügyi miniszter az Albán Diaszpóra Napja alkalmából Koszovóban tartott beszédében csütörtökön.

A Lajmi.net koszovói hírportál szerint a csütörtöki rendezvényen részt vett Hashim Thaci koszovói elnök és Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök ide, de nem kommentálták Edi Rama albán kormányfő döntését.

Marko Djurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője komolytalannak és felelőtlennek minősítette Majko nyilatkozatát, amely szerinte csak a térségbeli feszültség növelését szolgálja.

Aleksandar Vučić szerb államfő főtitkára, Nikola Selaković korábban aggályának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy Albánia és Koszovó vámuniót hoznak létre.

A koszovói parlament eközben megszavazta a vámok eltörlését az Albániával közös határon, és egyetértésre jutott a határátkelőkön végzett ellenőrzés megszüntetéséről.

Edi Rama a koszovói függetlenség kikiáltásának 10. évfordulója alkalmából Pristinában tartott februári beszédében felvetette az albán-koszovói közös külpolitika ötletét, és nem zárta ki a közös elnökválasztás lehetőségét sem.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a zömében albánok lakta területet.