2024. április 24., szerda

Minden nap a tolerancia szellemében

Óbecse község napja alkalmából tegnap heten vehették át a község éves díját

Díszüléssel ünnepelték tegnap Óbecsén a község napját: mivel 1774-ben Mária Terézia ezen a napon erősítette meg a kiváltságokról szóló második rendeletével a Tisza menti koronakerület lakosságának adott kiváltságokat, és azokat a nem szerb lakosságra is kiterjesztette, 2009 óta ezt a napot az egyenjogúság és a tolerancia, egyben a község napjaként tartják számon Óbecsén. 

A megjelenteket Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese köszöntötte, aki többek között elmondta: hálával tartozunk azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak Óbecse község fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, és a községi fejlesztések felsorolása mellett azt is megemlítette, hogy a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően eddig 1500 óbecsei család életminősége javulhatott, illetve fejlődhetett a vállalkozásuk. Ünnepi beszédében Dragan Tošić polgármester is kitért a már befejezett és várható fejlesztésekre és beruházásokra, de azt is kiemelte: Óbecsén nemcsak augusztus 1-je szól a toleranciáról, hiszen ez a közösség az iskoláknak és az egyházaknak köszönhetően mindennap ennek az eszmének a szellemében él.
A községi képviselő-testület díszülésén az ünnep alkalmából kiosztották a község éves díjait. A plakettet az idén is heten vehették át: Petar Pješčić, a PIK Mezőgazdagi Kombinát vezérigazgatója gazdasági eredményeivel, a sport, a kultúra, a civil szféra támogatásával és Óbecse társadalmi fejlődését elősegítő munkájával, a Műszaki Iskola az oktatás területén elért eredményeivel, Angyal János, az óbecsei Agropromet Kft. kereskedelmi igazgatója a mezőgazdaság fejlesztése, a szakképzések szervezése és a fiatal gazdák támogatása terén kifejtett munkájával, Sípos Tibor nyugalmazott jogász, festőművész képzőművészetével és társadalmi szerepvállalásával, Marko Tomićević válogatott kajakos sportsikereivel, dr. Koncz Gyula háziorvos, a péterrévei egészségügyi állomás vezető orvosa az egészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenységével, példamutató emberi magatartásával és értékes közösségi tevékenységével (távollétében édesanyja, Koncz Erzsébet vette át az elismerést), Dejan Stanojev pravoszláv püspöki helynök pedig a keresztény ünnepekről történő közös megemlékezésekkel, a tolerancia szellemiségének az ápolásával érdemelte ki az elismerést.
Az ünnepségen részt vett többek között Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fremond Árpád VMSZ-es köztársasági képviselő, Korponai Lívia tartományi oktatási segédtitkár, valamint több testvérváros küldöttsége is.