2024. április 25., csütörtök

Gyümölcsöző együttműködésre számítanak

Kehidakustány és Magyarkanizsa összefog

Kedden délelőtt írták alá a magyarkanizsai helyi közösség épületében azt az együttműködési megállapodást, mely a két település szoros együttműködését irányozza elő.

Kehidakustány a tapasztalataival segíti Magyarkanizsát (Puskás Károly felvétele)

Kehidakustány a tapasztalataival segíti Magyarkanizsát (Puskás Károly felvétele)

Az elmúlt években a magyarországi és a helybeli Turisztikai Desztinációs Menedzsment vezetői, képviselői több külhoni és hazai konferencián vettek részt, amelyeken felismerték az együttműködésben rejlő lehetőségeket, akár csak ötletekkel, akár a határon átnyúló pályázatokban való részvétellel. Ahogy a megállapodó felektől megtudtuk, céljuk a hosszú távú Kárpát-medencei, ennek keretében a Zala völgye és Vajdaság turisztikai együttműködésének létrehozása. Többször elhangzott már az utóbbi időben Magyarkanizsán, hogy fokozottabb figyelmet kívánnak szentelni az idegenforgalomnak, és ennek érdekében minden lehetőséget megragadnak. Nyilvánvalóan ilyen ez a mostani is, hisz a magyarországi Kehidakustánynak már szépen kiépült fürdője van, amelyet a család fürdőjeként hirdetnek, s ez példaként szolgálhat Magyarkanizsának is.

A magyarországi település polgármestere is bízik a gyümölcsöző kapcsolat kialakulásában. Lázár István szerint ez olyan turisztikai együttműködési megállapodás, amelyet a két polgármester is szívesen támogat:

– Nálunk már régóta működik egy olyan termálfürdő, ami várhatóan Magyarkanizsán is komoly beruházás formájában valósul meg. Elsősorban ebben látom a közös munka lehetőségét, hisz tapasztalatainkkal segíteni tudjuk a települést ebben a törekvésében. De reméljük azt is, hogy a határon átnyúló pályázatokon is közösen részt tudunk venni – mondta a polgármester.

A magyarkanizsai helyi közösség elnöke, Lackó Róbert is örömét fejezte ki a szándéknyilatkozat aláírása kapcsán.

– Fontos szándékról van szó, a turisztika ugyanis az egyik vezérfonal a fejlesztések sorában, ezt többször is hallhattuk a község elnökétől. Bízunk benne, hogy segítségünkre lesz ebben a most aláírt szerződés, hisz a kehidakustányiaknak tízéves tapasztalatuk van a fürdőfejlesztésben, és ebből mi is tanulhatunk – mondta Lackó.

A turisztikai egyesület munkaszervezetének magyarországi vezetője szerint egy szakmai barátság következő lépcsőfokára értek. Lázár Roland kifejtette, hogy konkrét dolgokat szeretnének véghezvinni.

– Az eddig eltelt időben szakmai tudásunkat és kapcsolatrendszerünket próbáltuk átadni a helyi szervezetnek, az aláírás pedig az eddigi munkát szentesíti, innentől kezdve már látványosabb dolgokat szeretnénk elérni. A Kárpát-medencében élő és dolgozó turisztikai szervezeteket meghívva szakmai konferenciákat rendezünk, összefogva a magyarságot. Ezáltal magunkat is és az itteni kollégákat is megerősítettük, hogy jó irányba fejlődünk. A jövőben viszont már közös pályázatokon is részt vehetünk – fejezte ki reményét Lázár Roland.

Az együttműködést aláírásával már nyitott az út a két település között, amelyek abban reménykednek, hogy a javukra tudják fordítani a gyümölcsözőnek ígérkező kapcsolatot.