2024. április 24., szerda

Tavaly kilenc, az idén már négy rókát fogtak

Ada községben jó ötletnek és eredményesnek bizonyultak a ketreccsapdák

A helyi önkormányzat 2016-ban öt ketreccsapdát biztosított a lakosoknak a rókák befogására az adai állatorvosi állomással együttműködve, mivel a lakott területen elszaporodott vadállatok nagy kárt okoztak a baromfiállományban.

A ketreccsapda fogságába került ravaszdi (Csincsik Zsolt felvétele)

A ketreccsapda fogságába került ravaszdi (Csincsik Zsolt felvétele)

Bárány Attila állategészségügyi technikus, a csapdák ötletgazdája elmondta, hogy hatékonynak bizonyultak a ketreccsapdák, amelyekkel más kártevőket is fogtak, mert nem mindig a róka a kár okozója. A lakosság térítésmentesen igényelheti az állatorvosi állomáson a ketreccsapdákat, amelyeket a szakember szállít el a kívánt helyszínre:

– A rókán kívül fogtunk már a csapdával más kártevőt is. Ha kutyát fogtunk, azt megvizsgáltuk, majd a chip alapján visszaszármaztattunk a gazdának, ha macskát, akkor azt elengedtük, de került már fogságba görény és nyest is. Az elfogott rókákon eutanáziát hajtunk végre, majd a szabadkai állategészségügyi intézetbe szállítjuk őket kivizsgálásra, hogy megállapítsák, kapcsolatba kerültek-e a veszettség elleni vakcinával, amelyet minden évben repülőből szórnak szét számukra – magyarázta Bárány Attila. – A múlt évben 13 alkalommal vittük ki a csapdát helyszínekre, és 9 rókát fogtunk, az idén viszont már 4 rókát sikerült befognunk. Az eddigi tapasztalatok és az újabb ötletek alapján igyekszünk a csapdán a tökéletesíteni. Bár tökéletes akkor sem lesz, mert a róka eszén nagyon nehéz túljárni. Nagyon eszes állat, mindent megpróbál, hogy elkerülje a csapdát. Vannak esetek, amikor sikertelen a csapda, hiába állítjuk fel, nem megy bele. A csapdák folyamatosan kint vannak a lakosságnál, nálunk, az állatorvosi állomáson kölcsönözhetik ki őket. Ha nincs bent szabad csapda, akkor feliratkozhatnak az érdekeltek, és akinél a legrégebben van attól visszük a következő jelentkezőhöz, az újabb helyszínre. Már azt is tapasztaltuk, hogy akinél felállították a csapdát, annál többet nem jelent meg a róka. Hiába volt egy hónapig felállítva a csapda, attól a naptól kezdve többé nem járt be. A ketreccsapdának, úgy tűnik, rókariasztó funkciója is van, mert valamit megérez a róka és oda többet nem mer bemenni. Az állat befogása hosszadalmas folyamat ott is, ahova rendszeresen bejár, mert néha két hétig is kapargatja a ketrec környékét, és mindenféle módon próbálja megszerezni a csalit, mire végül rászánja magát, hogy bemenjen. Ez nem olyan, hogy ma kihelyeztem a csapdát, és estére megfogom a rókát. Kezdetben mindenkinél legfeljebb két hétig lehet a csapda, de a tapasztalat azt mutatja, ha nincs újabb igénylő a csapdára, csak akkor hozzuk el, ha a gazda azt mondja, hogy nincs rá szüksége. Inkább kint hagyjuk, hiszen lehet egy-két hétig nem jön a róka, de később újra megjelenik. A róka is megszokja a csapda jelenlétét, és előbb belemegy. Volt olyan hely, ahol egy hónap után ment be a róka a csapdába – közölte az állategészségügyi szakember.

A rókák Adán és Moholon az elhagyatott házaknál és gyárudvarokban telepszenek meg, valamint a települések szélein jelentkeznek, illetve Budzsák-ér menti nádas számít még rókatanyának. Bárány Attila megjegyezte, hogy ezek a kritikus pontok, ahonnan igyekeznek befogni a ravaszdik egy részét, a többi marad, vagy elvándorol a lakott területről.

– A rókák javarészt a baromfiállományban okoznak kárt, de akár az emberre is veszélyesek lehetnek, mert különféle betegségeket terjesztenek. Gyógyítottunk már kutyákat olyan betegséggel, amelyet csak rókától kaphattak el. A lakott területen tíz-egynéhány egyedből állhat a rókapopuláció, hiszen a róka minden évben kölkedzik, és újabb generációkat nevel fel. Közülük amennyit tudunk megfogunk, mert a rókákat lakott területen nem szabad kilőni vagy más módon csökkenteni a számukat. Ezt az egy módszert találtuk ki, és az idei évtől átvette tőlünk a nagykikindai önkormányzat, illetve ezt alkalmazzák a kúlai községben is. Eredményesnek tartom a munkánkat, mert a befogott róka már nem okoz kárt és nem szaporodik. A múlt évben befogott kilenc róka jó eredménynek számít. Különösen, hogy ezzel a problémával előtte évekig nem foglalkozott senki, ez a módszer viszont valamiféle megoldás a lakosság számára. Ez olyan, mint a bűnözés, állandóan jelen lesz a környezetünkben, egyedül amit tehetünk ellene, hogy igyekszünk megfékezni a károkozást – nyilatkozta Bárány Attila.