2024. április 19., péntek
A szegedi Thealter programja

Először mutatkozik be a Soltis Lajos Színház

Az idén a megszokottnál később, augusztus 3. és 11. között rendezik meg a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító Thealter nemzetközi színházi fesztivált Szegeden.

Kilenc nap alatt számos premiert és különleges színházi produkciót láthat a közönség. A hagyományokhoz híven idén is több tehetséges, fiatal alkotócsapat mutatkozik be. A szegedi MASZK Egyesület által immár 28. alkalommal megszervezettfesztivál programja augusztus 3-án a Régi Zsinagógában a Képíró című előadással veszi kezdetét. A Duna Táncműhely produkcióját a fiatalon elhunyt szegedi festő, Zoltánfy István alkotásai ihlették, a produkciót Juhász Zsolt állítja színpadra. A vezető magyarországi társulatok közül idén a Tünet Együttes a Burokkal, a Titkos Társulat a Tótferivel, a Forte Társulat a Vaterlanddal, a k2 Színház pedig A Cenci-házzal színesíti a programot. Újra a fesztivál vendége lesz a Trojka Színházi Társulás, ezúttal egy jól ismert és népszerű történet, az Anna Karenina adaptációjával. Az előadás címszerepét Gryllus Dorka alakítja Soós Attila rendezésében, utóbbi ezúttal színészként is bemutatkozik a szegedi közönségnek.

Augusztus 4-én az Újvidéki Színház társulata a Hasszán aga felesége című előadással lép közönség elé, az előadást Urbán András rendezte. Másnap a II. Edvárd vészterhes uralkodása és siralmas halála című produkcióval mutatkoznak be az újvidékiek, Lénárd Róbert rendezésében.

Két szegedi társulat is fellép a fesztiválon. A Homo Ludens Project, Benkő Imola Orsolya rendezésében, Roskó Gábor Munkácsy-díjas festő- és szobrászművésszel karöltve az afrikai állatmeséket feldolgozó produkcióját mutatja be a ZUG Művészeti Tetthelyen augusztus 7-én. A legkisebbeknek játssza a Barboncás Társulat a Tiszavirág című bábszínházi előadást augusztus 9-én, a Régi Zsinagóga udvarán, Kiss Ágnes rendezésében és szereplésével. A produkció Tombácz János szatymazi pásztorember két meséjéből készült, egy hamisítatlan szegedi teremtéstörténet, amelynek főszereplője a Tisza, az egyetlen folyó, amelyik virágzik.

Első alkalommal érkezik Szegedre a celldömölki Soltis Lajos Színház, amelynek társulata két, többszörös díjnyertes előadást is bemutat a fesztiválon. A tízéves kortól ajánlott Hantocska modern zenés mű-népmese, amely „napsugaras humorral, a látvány, a játék, a zene összhangjában, friss színházi nyelven és muszáj kimondani: föloldozó szeretettel veti föl azt a témát, amely elől, kapálózni kár, nem tudunk kitérni”. Másik előadásuk egy jól ismert klasszikus: a zenés Szentivánéji álom. Rendezője, Nagy Péter István jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi rendező-színész szakos hallgatója, Horváth Csaba tanítványa.

A Dollár Papa Gyermekei is első ízben lesz a fesztivál vendége. A Tágra zárt szemek próbája című tabudöntögető produkciójuk „Ördög Tamás eddigi legkomplexebb rendezése, amely egyszerű dolgokról, múló érzésekről, boldogságkeresésről beszél, de emellett már sokadszorra mutatja meg a színjátszás egy olyan újnak mondható, rendkívül izgalmas módját, amikor vannak is karakterek meg nem is, van is drámai alapmű meg nincs is…”.

A táncelőadások kedvelői a SÍN és Rózsavölgyi Zsuzsa produkcióját a fesztivál zárónapján tekinthetik meg. Az 1.7 című performance jelenetei „azt járják körül, hogy reklámokon, manipulált közvéleményen, tradíción és egyszerű hétköznapi ostobaságokon keresztül a társadalom hogyan kasztrálja és miként veri béklyóba a női természetet.”

Idén is képviselteti magát a fesztiválon a szentesi Horváth Mihály Gimnázium. Augusztus 5- én, 6-án és 7-én várják a Jó nagyon?! című utcaszínházi előadással mindazokat, akiknek fontos a szerelem. A hagyományoknak megfelelően idén is több fiatal alkotó kapott meghívást a fesztiválra.

Augusztus 4-én a FAQ Színház az Izland–Magyarország című produkcióval mutatkozik be Szegeden. A Barcsai Bálint rendezte előadás „aprólékosan, igényesen összerakott, nem dramatikus szövegeken alapuló mozaik, kegyetlen(ül) nevettető társadalmi kórkép – ha tetszik, kordokumentum” arról, hogy miért akarunk külföldön élni, és akik már ott élnek, miért nem találják a helyüket?

Ugyancsak aktuális kérdésekkel foglalkozik Kelemen Kristóf fiatal színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész első közös előadása, a Magyar akác, amely azt a kérdés járja körül, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti- és politikai szimbólummá.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem három előadással jelentkezik. Augusztus 6-án lesz látható a Dalok a földszintről című majdnem zenés tragédiák, másnap a Lars Norén kortárs svéd író világhírű művéből készült Az éjszaka a nappal anyja következik, majd augusztus 9-én Tárnoki Márk, az SZFE negyedéves zenés színházi rendező szakos hallgatójának vizsgarendezésére, a Félelem és fogcsikorra várja a nézőket a Régi Zsinagógába. Az Orlai Produkciós Iroda új bemutatójával, a Carly Wijs 2014-es drámája nyomán készült Mi és őkkel érkezik augusztus 10-én Szegedre. A 2004-es beszláni túszdráma eseményeit feldolgozó előadásban két tehetséges pályakezdőt, László Lilit és Vilmányi Benettet láthatják a nézők, az előadást Fehér Balázs Benő rendezte.

Az idei fesztivált a Kosztolányi Dezső Színház augusztus 11-i előadása zárja a Régi Zsinagógában. Az Úr nevében című darabot Urbán András állította színpadra, a szegedi előadás egyben magyarországi bemutató is.