2024. április 25., csütörtök

Ki akar kertész lenni?

Nagybecskereken a szakmák tanulása iránt csekély érdeklődést mutattak a nyolcadikosok


Befejeződött a nagybecskereki középiskolákba való iratkozás második köre, de egyértelművé vált, hogy a termelőszakok iránt Közép-Bánátban továbbra sincsen nagy érdeklődés. A fiatalokat elsősorban az informatika, az egészségügy, a közlekedési szak, a gimnázium és a közgazdaság érdekli. Férőhely pedig van bőven, mivel az elmúlt évhez képest az idén százzal kevesebb diák fejezte be az általános iskolát.
A 2018/19-es tanévre való iratkozás két körében csak két iskolában, az Egészségügyi Középiskolában és a Műszaki Iskolában teltek meg a helyek.
A nagybecskereki Gimnázium általános szakának magyar osztályában tíz szabad hely maradt, a Jovan Trajković Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola szakács-szakának ugyancsak magyar tannyelvű első osztályába még 12 elsős iratkozhat be. A Mezőgazdasági Középiskolában a virágkertészeti szakon 13 szabad hely van még, amellett 15 leendő kertészeti technikus számára is van hely. Az Uroš Predić szakközépiskola szinte minden szakán maradt hely, kezdve a hentesektől (két szabad hely maradt) a tejfeldolgozókig, amire mindössze egy diák jelentkezett. Van még bőven hely az élelmiszer-technikusi szakon is. A Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Középiskola elektrotechnikusi szakának magyar osztályában is még kilenc hely maradt betöltetlen.