2024. április 24., szerda

Trump gazdasági csodát lát

Derűlátóan nyilatkozott az amerikai pénzügyminiszter hazájának gazdasági teljesítményéről. Steven Mnuchin (és a washingtoni kormányzat) arra számít, hogy évente legalább három százalékkal növekedhet az Egyesült Államok gazdasága a következő fél évtizedben.

A kedvező előrejelzést azok után fogalmazta meg Mnuchin, hogy a minap rendkívül biztató adatok jelentek meg, amelyekből az is kiviláglik, hogy az idei második negyedévben 4,1 százalékkal emelkedett az amerikai bruttó hazai össztermék (GDP). Donald Trump elnök agyondicsérte a változást. Szerinte a robusztus növekedés annak a gazdaságpolitikának az eredménye, amelyet tavaly hirdetett meg. A nagyarányú adóreformtól és kereskedelempolitikai változtatástól már akkor a gazdasági növekedés felgyorsulását remélte.

A második negyedéves GDP-adat minapi ismertetése után már valóságos gazdasági csodáról és történelmi jelentőségű fordulatról beszélt. Büszkén újságolta el, hogy az USA gazdasága 2014 óta most teljesített a legjobban. Ezek után „különösen jó” harmadik negyedévet vár. Meggyőződése, hogy az ország GDP-je évi három százalékkal növekedhet, mivel a gazdaság jó úton halad.

Sok szakértő azonban nem ért egyet vele. Sőt arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság a következő években lelassul.

A jegybank szerepét betöltő Fed ugyan tényként fogadja el, hogy a gazdaság a 2008-as pénzügyi válság óta jelentős mértékben megerősödött, és jól is teljesít, ám a napokban mégis óvatosságra intett. Előrejelzése szerint az amerikai GDP az idén valóban növekedhet 2,8 százalékkal, ám 2020-ban már jóval kevesebbel kell beérnie: jó esetben is két százalékkal.

Mások ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a biztató és ígéretes számok ellenére sok amerikai még mindig nem érzi a fellendülés kedvező hatásait. Még úgy sem, hogy csökkentek az adók, a munkanélküliség pedig 1960 óta a legalacsonyabb szintre (3,8 százalékra) süllyedt.

A többség például még mindig egyik fizetéstől a másikig él, mert egyéb bevétele nincs. A stabil és erős munkaerőpiac ellenére az alkalmazottak egy része túlterheltnek érzi magát. Mások a magas lakásárak miatt nyugtalanok. Több nagyváros környékén csaknem nyolc százalékkal drágultak az ingatlanok egy év alatt, miközben az átlagbérek alig három százalékkal emelkedtek.

A felmérések ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy a leggazdagabbak vagyona egyre jobban gyarapszik az Egyesült Államokban. A gazdagság 73 százaléka immár a társadalom tíz százalékának kezében összpontosul. A következő években a szupergazdagok tovább tollasodhatnak, vagyis folyamatosan hízhat a vagyonuk, ami már az 1980-as évek közepe óta az ország egyik jellemzője. A társadalom 40 százalékát alkotó hagyományos középosztályra viszont nem sok jó vár, hiszen évek óta egyre inkább lecsúszik.