Vjerica Radeta

Virág Árpád

2018. augusztus 2., 15:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Ha valakinek esetleg kétségei lennének afelől, milyen messzire megy el szélsőségességében a Szerb Radikális Párt címben jelzett képviselője, elég, ha néhány pillantást vet a politikus Twitteren közölt üzeneteire. Tömérdek horvátellenes mondat, fellengzős oroszbarát megnyilvánulások és egy-két hatalomellenes kijelentés, talán csak azért, hogy az előbbieket is többen elolvassák. A horvátok úgy általában mind usztasák, a horvátokkal való jószomszédi viszonyt szorgalmazó minden hazai polgár is usztasa, az oroszok jótevők, az oroszellenesek és semlegesek pedig hazaárulók – egyszerű a képlet a radikális képviselőnő üzenőfalán. Napi rendszerességgel közli ezeket a véleményeket, aki nem követi, fel sem figyelhet rájuk, nemrégiben azonban sikerült elérnie azt, hogy egyik közösségi hálózati bejegyzéséről még azok is tudjanak, akiket igazán nem érdekelnek az efféle gyűlöletszító förmedvények. Amikor elhunyt a srebrenicai vérengzés áldozatainak emlékét őrző Srebrenicai Anyák egyesület vezetője, Hatidža Mehmedović, akinek két fiát és férjét is lemészárolták a hihetetlen gonosztettben, Vjerica Radetának gúnyolódni támadt kedve és ezt írta ki a Twiterre: „Olvasom, meghalt Hatidža Mehmedović, a Srebrenicai Üzletasszonyok egyesületéből. Nem tudom ki temeti el: a fiai vagy a férje?”

(Fotó: n1)

Mindannyian érezhetjük, mennyire óriási probléma az, ha valahol nem tisztázzák le végig a múlt történéseit. Ha személyes meggyőződésekre hagyatkozhat bárki, amikor el kell dönteni, valami rettenetes rémtett vagy éppen elnézhető kalandozás volt-e. Amikor az érintett országok mindegyike úgy folytatja az útját, hogy történelmét le nem tisztázta, a korábbi ellenségét továbbra sem tudja arcul csapás nélkül megközelíteni. Erre a helyzetre építkezik Radeta tweetje is. Ez a rendezetlenség hizlalja, s az országon belüli állapotok teszik lehetővé azt, hogy a képviselő még legalább októberig a parlamenti padokban ülhet, hacsak valami csoda nem történik, hiszen hatvanan mér kezdeményezték mandátumának megvonását. Ennél azonban sokkal nagyobb baj az, hogy holnap bárki más előrukkolhat hasonlóan morbid tartalommal, mely nélkülöz minden emberi együttérzést, sőt gúnyt fakaszt másnak a szenvedéséből csak azért, mert nem egyazon nemzetnek, vallási közösségnek a tagja.

Kellemetlen fejezetként könyvelhető el az ügyben az, hogy Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének teret adott az egyik hatalomhoz közeli országos kereskedelmi csatorna, bő fél órában védelmezhette a mellesleg képviselőházi alelnöki tisztséget is betöltő Radetát. A védelem lényege az volt, hogy a megfogalmazás nem egészen pontos, az egész ügy lényege szerinte pedig az, hogy az elhunyt asszony valóban nem érdemel egy jó szót sem, sőt még azt sem, hogy hallgassanak róla halála után…

Azok a zömmel ellenzéki képviselők, akik Radeta menesztését követelik, a háborús bűnök relativizálásában, tagadásában, a nemzetek közötti gyűlölet és vallási türelmetlenség szításában, alkotmányellenes tevékenység folytatásában látják a problémát. Talán hozzátehető: minden emberségesség hiányáról is beszélhetünk, s meglehet, épp ebből fakad az összes többi probléma.

Radetának volt elég ideje arra, hogy kitanulja a „szakmát”. Már egyetemi tanulmányai alatt megismerkedett politikai atyjával, a radikális pártvezérrel. 1955-ben született Livnóban, Bosznia-Hercegovinában, jogi tanulmányokat végzett. Mirko Marjanović kilencvenes évekbeli kormányában helyettes igazságügy-miniszter volt. A zimonyi községi szervekben titkári funkciót töltött be, 2003 óta parlamenti képviselő. A hágai törvényszék 2015-ben elfogatóparancsot adott ki ellene. A bíróság elleni tevékenységgel vádolják, két radikális párti társával együtt dolgozott a tanúk megfélemlítésén a vádak szerint. Szerbia nem mutatott hajlandóságot a Šešeljjel kapcsolatos huzavona után arra, hogy kiadja a törvényszéknek Radetát vagy társait. A Felső Bíróság úgy döntött, Szerbia számára a háborús bűnökkel vádolt személyek kiadása kötelező, egyéb vádak esetében ez a kötelezettség nem érvényes. Valószínűleg a hazai bíróságok döntenek majd a hágai törvényszék vádjainak megalapozottságáról. 2016 júniusától a szerb parlament alelnöke.

Vjerica Radeta 2008-ban a képviselőházban megátkozott minden olyan radikálist és azok minden utódját, akik le mernek ülni tárgyalni Boris Tadić akkori demokrata párti államelnökkel. A szakadozó párt indulni készülő tagjaira gondolhatott.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége