2024. április 19., péntek

Karpatski basen treba ponovo izgraditi

Viktor Orban: Iduće godine politička elita unije može da se povuče-Mađarska je zainteresovana za stvaranje Evrope na principima hrišćanstva

Karpatski basen je potrebno izgraditi ponovo, završio se period samoće od sto godina za Mađare, imamo snage, novca, sredstava za ovaj važan projekat - izjavio je Viktor Orban, premijer Mađarske u subotu u Tušnadfirdeu u svom izlaganju. Sad je već jasno da svako ko sarađuje sa Mađarskom dobro prođe. Susednim državama je predložio da se povežu veliki gradovi sa brzim prugama, auto putevima, i energetskim mrežama.
-Povežimo našu odbrambenu politiku, ulažimo uzajamno u prostore suseda. Mađarska je već počela taj posao. Izgradimo zajedno Karpatski basen, sa uzajamnim poštovanjem, iskrenim razgovorima. Treba da prihvatimo naše različite stavove. Rumunija ne zna šta da čini sa činjenicom da tu živi milion i petsto hiljada Mađara. Sekeljfeld je međutim postojao i kad još Rumunija nije, i postojaće i kad se već cela Evropa preda Islamu. Umesto što poričemo stvarnost, prihvatimo situaciju uložimo sredstva u Erdelj, Sekeljfeld - rekao je Orban, koji je bio nagrađen velikim aplauzom. Čeka nas i zadatak da izgardimo i Srednju Evropu u jedan jak i siguran politički prostor. Pored razvoja privrede, ovaj prostor treba da ima svoju svojstvenu kulturu, što Zapadna Evropa treba da prihvati.
Svaka Srednjoevropska država ima pravo da odbije ideologiju multikulture, i da ističe svoje nacionalne osobenosti. Ima pravo da brani tradicionalni model porodice, svoje važne privredne grane, da brani svoje granice, da se vezuje za jedan narod-za pravo da glasa, sa čim poručuje: ima života i preko globalizma. Istakao je da je put Srednje Evrope put saveza slobodnih naroda.
EVROPI ĆE BITI POTREBNA VOJNA SNAGA
O svetskoj politici je ustanovio: kretanje Evrope udesno se nastavlja, Kina i dalje jača, Amerika ima dvojaka rešenja u politici. Smatra da će Rusija uskoro rešiti snabdevanje gasom Evropu tako da zaobiđe Ukrajinu. Sve to znači da se pravila igre menjaju neprestano.
O EU smatra da vodi primitivnu Rusku politiku sa sankcijama, u kojima Poljska i Baltičke zemlje vide rizik. Govorio je i o tome kako je važna stabilnost Turske, Izraela i Egipta, radi sprečavanja nekontrolisanih ulazaka migranata. Nedopustivo je što Evropa nije u stanju da odbrani svoje granice. Istakao je: pored pomoći NATO i USA biće potrebna vojna snaga Evrope, a osnove za njeno osnivanje su spremne, ali politička volja još nedostaje.
STIŽU NOVE VOĐE
Nekada je Evropa bila jedna velika civilizacija, snaga koja je formirala svet. Bila je hrabra i prihvatala se velikih zadataka. Četiri važne činjenice su je činile velikom: vera, stvaralačka umetnost, istraživački i trgovački duh. Sada od toga nema ništa.
-Vođe u Evropi nisu u stanju da daju odgovor na izazove problema migracije. Dobra vest je da su dani sadašnjeg sastava Evropskog Komiteta odbrojani. EK je važna ustanova Unije, koja bi trebala da bude neutralna, međutim radi na strani liberalaca i radi protiv Srednje Evrope.
-U liberlnoj Evropi biti evropljanin ne znači ništa. Na zapadu je takva situacija da ima liberalizma, nema demokratije. Sada je potrebno izbore EK u 2019. ozbiljno shvatiti. Potrebno je predstaviti alternativu liberalne demokratije, hrišćansku demokratiju. To ne znači da treba da štitimo principe hrišćanske vere, već da štitimo kulturu koja je proistekla iz hrišćanstva. To je ljudsko dostojanstvo, porodica, narod, jačanje zajedništva.
SPAJANJE NACIONALNIH ZAJEDNICA
Prošle godine smo bili svedoci da je na broju i milioniti prekogranični državljanin Mađarske. Dvotrećinska pobeda na izborima je dokaz da smo sposobni da ujedinimo naciju, da smo sposobni da se ponašamo kao jedna nacija, da prepoznamo izvore opasnosti. Birači su prilikom davanja svojih glasova ovlastili mađarsku vladu da izgrađuje jednu novu epohu.
Epoha je uvek više od političkog poretka, jer je kulturna sredina, raspoloženje zajednice, kao i način ponašanja. Jedno doba obeležavaju kulturni trendovi, kolektivna ubeđenja, društveni običaji-objašnjavao je. Sad je potrebno sve premestiti u novu kulturnu epohu.
Mađarska ima velike ciljeve, što je ranije bilo nezamislivo. Do 2030. želi da postane jedna od pet najjačih država Unije, da zaustavi pad populacije, da bude energetski nezavisna, da poveže infrastrukturu sa susednim zemljama, da ojača privredu Srednje Evrope - izneo je dugoročne planove Orban.
Prema ranijim običajima, Laslo Tekeš, predsednik Mađarskog Nacionalnog Saveta Erdelja se takođe obratio prisutnima. Govorio je o položaju Mađara i o teškoćama u komunikaciji Mađarska-Rumunija.