2024. április 25., csütörtök

Hamarosan megdrágul a tűzifa

Egyre nagyobb a forgalom a fatelepeken

Jelenleg ugyan a nyári kánikulát kell elviselniük az embereknek, az előrelátók azonban már most gondolnak a téli tüzelőanyag beszerzésére. Ez azért is ajánlatos, mert így a tűzifa kellően kiszárad a téli hónapokra, és sokkal jobban melegíti a lakást. A szabadkai fatelepeken az árak és a kínálat után érdeklődtünk.

A legtöbb fatelepen a fa ára magában foglalja a vágást és a szállítást is (Fotó: Gergely Árpád)

A legtöbb fatelepen a fa ára magában foglalja a vágást és a szállítást is (Fotó: Gergely Árpád)

A Szeles és fiai fatelepen a bükkfa köbmétere 6000 dinárba kerül, az akácfa 5800 dinár, ebben az árban benne van a szállítás és a vágás költsége is. A szénfajták közül a lignit tonnánkénti ára 7800 dinár, a szárított széné pedig 13 200 dinár. A fa és a szén szállítására csak egy-két napot kell várni. A fatelepen azt is elmondták, hogy a tavasszal gyenge volt a forgalom, de a napokban érezhetően növekedett a vásárlók száma. A vásárlókat arra figyelmeztetik, hogy szerezzék be minél előbb a tűzifát, mert a fa ára hamarosan emelkedni fog.

A szén ára nem változott jelentősen (Fotó: Gergely Árpád)

A szén ára nem változott jelentősen (Fotó: Gergely Árpád)

A Hepek fatelepen a tölgyfának 6000 dinár köbmétere, míg az akác 5900 dinárba kerül szállítással és vágással együtt. Bükkfa jelenleg nem kapható a fatelepen. A fára mindössze két-három napot kell várni. A szárított szén tonnája 13 800, a lignité pedig 8500 dinár. A kőszén a napokba érkezik a fatelepre, ennek 14 500 dinár lesz az ára. A szén szállítási költsége tehergépjárműként 400 dinár. A Hepek fatelepen azt is elmondták, hogy náluk is elindult a nyári vásárlási szezon, ami abban nyilvánul meg, hogy nem egy-két, hanem tíz-tizenöt köbméter fát vásárolnak az emberek.

Egyre nagyobb a kereslet a tűzifa iránt (Fotó: Gergely Árpád)

Egyre nagyobb a kereslet a tűzifa iránt (Fotó: Gergely Árpád)

A BN Commerce fatelepen a tűzifának 5700 dinár köbmétere. Bükkfa náluk sem kapható. A szénfajták közül a faszén tonnánkénti ára 7800 dinár, a szárított széné 13 500, a banovići barnaszéné pedig 14 500 dinár. Az ár magában foglalja a szállítási költséget is. Jelenleg a fatelepen nincs várakozási idő. Kérdésünkre elmondták, hogy a fatelepen a húsvéti ünnepek óta folyamatosan vásárolják a tüzelőanyagot.