2024. március 29., péntek

Megszentelték az új kenyeret a templomban

Kenyérszentelő ünnepséget és kakaspörköltfőző versenyt tartottak Törökfaluban

A Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésébe ismét nagyszerű hangulatban telt el vasárnap Törökfaluban a tizennyolcadik alkalommal megtartott kenyérszentelő ünnepség, amelyen a hagyományokhoz híven ünnepi misén szentelték meg az új búzából sütött kenyeret a templomban.

A törökfaluiak búzakoronával és az új kenyérrel vonultak a misére (Csincsik Zsolt felvétele)

A törökfaluiak búzakoronával és az új kenyérrel vonultak a misére (Csincsik Zsolt felvétele)

Kora este a falubeliek és vendégeik díszmenetben vonultak a búzakoronával és az új kenyérrel a Szent Gellért római katolikus templomba, ahol Kormányos Zoltán törökfalui plébános ünnepi misén megáldotta. A rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral és utcabállal zárult a falu főterén, ahol ezt megelőzően rekordszámú, 45 főzőcsapat részvételével kakaspörköltfőző versenyt is rendeztek. A helyszínen alkalmi kirakodóvásárt, délután pedig fogatos felvonulást tartottak a faluban.

Az esti művelődési műsoron Nagy Rózsa, a Százszorszép ME elnöke mondott köszöntőbeszédet, és üdvözölte a népes közönséget, köztük a Magyar Nemzeti Tanács vezetőit, Hajnal Jenő elnököt, Jerasz Anikót és Perpauer Attilát, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség vezetőségét, Sutus Áront és Dudás Károlyt. Ezt követően Tóbiás József, az adai önkormányzat tisztségviselője és a VMSZ községi pártszervezetének elnöke mondott ünnepi beszédet. A kenyérszentelő ünnepség alkalmából azt kívánta mindenkinek, hogy a jövőben is minden család asztalán legyen ott a mindennapi kenyér, ami az életet és a megélhetést jelenti minden ember számára.

A zenés-táncos irodalmi műsorban helybeli és vidéki szavalók, óvodások, népdalénekesek és asszonykórusok, zenészek, népi és modern táncosok léptek föl. Bemutatkoztak többek között az adai Aranykapu ME, a törökfalui Százszorszép ME, a gunarasi József Attila ME, a tornyosi Ady Endre ME, a kevi Móra István ME és a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának csoportjai és a völgyparti Aranyeső asszonykórus.

A Százszorszép Művelődési Egyesület az idén tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a kenyérszentelő ünnepséget a támogatók, köztük az adai önkormányzat, a tartományi kisebbségi titkárság, az MNT, a Bethlen Gábor Alap, a Csoóri Sándor Alap és a törökfalui helyi közösség anyagi hozzájárulásával – tudtuk meg Nagy Rózsától, a művelődési egyesület elnökétől.

– A kenyérszentelő ünnepséggel összefogjuk a falu apraját-nagyját és együtt ünnepelünk. Hálát adhatunk a Jóistennek, hogy a mindennapi kenyerünket megadja nekünk. Habár ezért mindig hálásak vagyunk, de ezen a napon egy kicsit másként. Közösen és összetartva ünnepelünk, ami összefogja a falu lakosságát és egy akaratra ösztönzi. A falubeliek jó érzéssel vannak a kenyérszentelő ünnepség iránt, mert évről évre többen vagyunk, és egyre többen látogatják. A gyerekek is egyre jobban részesei a rendezvénynek, amelyen szeretnek fellépni. A kakaspörköltfőző verseny is mind népszerűbb, ismét rekordot döntöttünk 45 főzőcsapat részvételével. Szép számban voltak vidéki csapatok is Magyarkanizsától kezdve, Topolyán át Szenttamásig – nyilatkozta a Százszorszép ME vezetője.

A kakaspörköltet egyébként törökfalui ételkülönlegességként tartják számon a helybeliek, és nagyon büszkék rá. Ezt az ételt hivatott népszerűsíteni a főzőverseny, amelyen ez alkalommal a Ments András vezette zsűri döntése értelmében az első helyet az Orovec József vezette Csantavéri hentesek csapata érdemelte ki, az adai Kiss Klára lett a második, a harmadik helyen pedig a törökfalui Hegesztők csapata végzett Világos Szabolccsal az élén.