2024. március 28., csütörtök

Olga a legjobbkor érkezik

Nem sok értelme lenne most a régi, mondjuk 30 évvel ezelőtti női tenisz eseményeit elemezni, és Szeles Mónikát ünneprontó módon emlegetni Olga Danilović páratlan moszkvai sikere kapcsán. Manapság már teljesen elképzelhetetlen, hogy 15-16 éves lányok nyerjék a legrangosabb tornákat is, annyira népes és egyenrangú lett a mezőny, tetejében a haladás egyik velejárója, hogy a hölgyek jóval a 30 felett is képesek maradnak a csúcsteljesítményekre, ezzel is elrabolva a lehetőséget a legtehetségesebb tinik elől.

Nem lenne szép most felhozni, hogy Szeles 15 és fél évesen nyerte első tornáját, ami teljes kétéves előnyt jelent, majd hogy az újvidéki egyes korcsúcsait valamivel később Jennifer Capriati és Martina Hingis még felül is múlták. Más tenisz volt az, inkább a technikán és tehetségen alapult, mintsem a puszta erőn, a nagy adogatásokon és a kemény játéktempón, ami a Williams-lányok megjelenése után kötelező és követendő példa lett. Hogy az a régi játék mennyire korát múlta, talán elegendő a lengyel Agnieszka Radwanska példája, aki a többet ésszel mint erővel játékfelfogással soha nem jutott a csúcsra, holott előbb megérdemelte volna azt mint az utóbbi 20 év női világelsőinek többsége.

Olga Danilović is az erőtenisz képviselője. Adogass erősen, oda se neki, ha két számjegyű hibát vétesz, mert sokkal több lesz a visszaadhatatlan kezdőütés. Bombázd a sarkokat az alapvonalról elsősorban tenyeressel, de páros kezű fonákkal is, zavard el az ellenfelet minél messzebbre, késztesd sok mozgásra, és fuss bátran a hálóhoz röptézni – ez lenne egészen leegyszerűsítve az oktatott taktika, amit 15 évesen, a fejletlen test adta korlátok miatt még nem lehet játszani, mert abban az esetben a pályafutás nagyon rövid lenne, vagy a sérülések és műtétek miatt, mint például Belinda Benčič és Laura Robson esetében, már tinikorban hosszú kényszerszünetek és karriertörés következnének.

Vasárnap és az előző néhány napban tapasztalhattuk, hogy Olga Danilovićnak minden lehetősége adott, hogy pazar teniszezői pályát fusson. Az a tény viszont, hogy már a kezdet kezdetén csúcsokat döntött, egyben óva is int. Olga elérkezett ugyanis a legérzékenyebb ponthoz. A legnagyobb, talán végzetes hiba lenne most erőltetni a fellépéseket, ráerőszakolni a sűrű versenyprogramot, inkább – legalább a következő két esztendőben – figyelmesen kell megválogatni, hogy hol indul és hol nem, hogy testileg és lelkileg – az utóbbi még fontosabb, mint az előbbi – teljes mértékben felkészüljön arra a vélhetően több mint 12-13 évre, ameddig még a karrier a legmagasabb szinten tartható lenne.

Olgának szép előny a balkezesség, és az is, ami a világsajtóban máris olvasható, hogy mindenütt osztatlan szimpátiával fogadták. Ha én lennék abban a helyzetben, hogy nagyon fontos döntéseket hozzak Olga pályafutásával kapcsolatban, egy centit sem engednék a kétéves óvatos, talán türelminek is nevezhető időszakból, mielőtt a maximális versenyműsorba küldeném. Nem bölcsességről van szó, mert ezt sugallja a világranglista is, amelyen a 112. helyig, ahol mától Olga lesz, nem véletlenül mindössze kilenc 21 évnél fiatalabb neve található. Nagyon remélem ezért, hogy a gyorsan megszerezhető nagy összegek csábításának ideiglenes megfékezésében Olga partnerekre talál a szüleiben, és az egészben a legjobbnak azt tartom, hogy Olga a lehető legjobb időben tűnt fel, amikor Serena Williams pályája a végéhez közeledik, akinek riválisai közül egy sem képes a tartós uralomra.

Olga Danilović

A női tenisz legújabb sztárjelöltje Olga Danilović, aki vasárnap 17 és fél évesen nyerte meg pályafutása első WTA-tornáját. Nem véletlen, hogy belecsöppent a sportba, hisz apja, Predrag híres kosarazó volt, ma pedig a szerb szövetség elnöke, míg anyja, Svetlana sportszeretete az SZRT-ben sportújságíróként érvényesült. A tenisz mellett Novak Đoković első sikerei és hirtelen népszerűsége miatt döntött. Első tétmeccsét 2015 júniusában Prokupljeban az ITF-tornán játszotta, amikor két játszmában veszített egy ausztrál lánytól. Ezt követően az ifi tornákra összpontosított, aminek csúcsa a párosban nyert három Grand Slam lett. Profi tornán 2016 novemberében indult újra, és Antalyában azonnal serleget nyert. Azóta egyesben még három, párosban pedig egy ITF-titulust nyert. A szerb Fed-kupa válogatottban hat fellépést jegyzett, májusban indult a madridi torna selejtezőjében, ahol legyőzte Katarina Bondarenkót, majd veszített Arina Szabalenkától.

Olga 2001. január 23-án született Belgrádban. A moszkvai tornán Dejan Vraneš töltötte be az edzői szerepet, viszont az köztudott, hogy a mentora a híres spanyol Alex Corretja, aki tavaly edzőnek a profi teniszezői pályáról gyorsan távozott, ma a 27 éves baszk Juan Lizariturryt fogadtatta el.