2024. április 24., szerda

Ötven százalékkal is növelhetik a banki illetékeket

Sokan kaptak levelet bankjuktól a napokban. Arról értesíti őket a pénzintézmény, hogy „árpolitikáját kénytelen lesz összehangolni a piaci folyamatokkal”, azaz hogy növeli az illetékeket.

Ennek egyik oka az a tény, hogy – egyebek között a hitelek iránti csökkent érdeklődés miatt – tavaly a bankok 3 milliárd dinárral kevesebbet kerestek, mint egy évvel korábban. A másik ok a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény minapi módosítása, amelyet a jövő év március 17-én kezdenek alkalmazni. Attól az időponttól kezdve a Szerbiai Nemzeti Bank az interneten közzéteszi, hogy melyik bank mekkora illetékeket fizettet, tehát a polgárok könnyebben dönthetnek, melyik bankot választják. Egyelőre annyit tudni, hogy legkevesebb 10, legtöbb 20 szolgáltatás áll majd rendelkezésre. Az illetékek száma és fajtái december 16-áig lesznek ismeretesek.

A bankok most arra kérik ügyfeleiket, hogy októberig vagy novemberig írják alá az illetékek növelésébe való beleegyezésüket. Ha nem értenek egyet az emeléssel, eleget kell tenniük eddigi bankjuk iránti kötelezettségeiknek, és kereshetnek más pénzintézetet.

Újdonság lesz például, hogy megfizettetik a bankszámlaegyenleg ellenőrzését bankautomatán keresztül: 15–30 dinárt kell fizetni. Eddig a számítógépen vagy mobiltelefonon való befizetésekre kevesebb illetéket számoltak fel, mint ha tolóablaknál fizettünk volna, vagy egyáltalán nem is kellett fizetni. A jövőben kell, legkevesebb a felét annak, amit az ügyfélkapunál fizetnénk. Az utóbbinál is többet számolnak majd fel, pl. 5000 dináron felüli számlák esetén 80 helyett 100 dinárt. És növekednek más illetékek is, érdemes lesz elgondolkodni azon, hogy melyik bankot választjuk. Fordulhatunk más fizetésforgalmi szervezetekhez is, náluk 40-45 dinár az illeték egy 1000 dináron aluli számlára, és így egy év alatt akár 800–900 dinárt is megtakaríthatunk. Egyelőre nem tudni, hogy vajon ezek a bankokon kívüli pénzforgalmi szervezetek is emelik-e a tarifákat, vagy nem. Jó lenne, ha a náluk fizetendő illetékek összegét is megtalálnánk az interneten.