2024. március 29., péntek

Péter apostol, Harley-Davidson és Coca-Cola

A bőrünkön mi még nem érezzük ugyan a világon zajló globális kereskedelmi háború hatásait, de a jövőben mindenképpen meg fogjuk érezni. Közben a fejlemények is teljesen kiszámíthatatlanná váltak, így nem tudni, hogy pozitívak vagy negatívak lesznek-e a hatások. Az EU és az USA közötti ellentétek is elmérgesedni látszottak, a felek képviselőinek nyilatkozatai a vámháború további elmélyülésére utaltak. Pár nappal ezelőtt viszont Trump és Juncker már arról beszélt, hogy le kell bontani a kereskedelmi korlátokat a két gazdasági térség között. Még konkrét megállapodások is születtek bizonyos termékek esetében. Valójában ezek inkább csak jelzésértékű gesztusok a felek részéről, de egyelőre úgy tűnik, eláshatják a csatabárdot. A közelmúlt eseményeit ismerve azonban nem lenne meglepő, ha pár napon belül újabb 180 fokos fordulat következne be egyik fél álláspontjában. A világ két gazdasági nagyhatalma között akkor mérgesedett el a viszony, amikor az USA elnöke – választási ígéreteit betartva – elkezdte vámokkal védeni az amerikai feldolgozóipart. Az első körben a mosógépek és a naperőművekhez szükséges panelek importjára vetett ki nagyobb vámokat, majd az acél és az alumíniumtermékek importját is többletterhekkel próbálta korlátozni. Trump és Juncker aztán pár nappal ezelőtt – az előzményekhez képest konstruktívnak tűnő egyeztetés után – pozitív kicsengésű közös sajtótájékoztatót tartott a Fehér Ház Rózsakertjében. Az amerikai elnöktől úgymond már megszokott, hogy hirtelen fordulatokat produkál, de az EU sem tekinthető kiszámíthatóbb partnernek. Európában ugyanis az uniós tagországok a legtöbb kérdésben eltérő álláspontokat képviselnek.

MEGDRÁGUL A COCA-COLA?

A Juncker és Trump közötti megbeszélések pontos részletei nem ismertek a szélesebb nyilvánosság számára. Bizonyos források szerint azonban az EU számára legfontosabb autóipari vámot nem érintették, s ezt egyes elemzők úgy értelmezték, hogy Trump ebben az esetben lemondott a védővámokról. Mások szerint az USA elnöke ezzel egy fontos adut szorongathat a kezében, hiszen tárgyalási pozícióit az erősítheti a legjobban, ha nem vezeti be, de mindig meg tudja lebegtetni, hogy esetleg mégis vámmal sújtja a gépkocsiimportot is. A megbeszélések és a bizonyosan létező háttéralkuk ismerete nélkül a sajtó olyan „könnyed és nyárias” vetületeit emeli ki a folyamatnak, miszerint már az idén megdrágulhat a Coca-Cola, s ezt maga James Quincey, az amerikai székhelyű multinacionális vállalat vezérigazgatója nyilatkozta. Quincey szerint Trump kereskedelmi háborúja, elsősorban a Kína ellen irányuló része, a cég működése szempontjából máris költségnövekedést eredményezett. Ez elsősorban abban nyilvánul most meg, hogy megdrágult a szállítás, és a munkaerő költségei is emelkednek.

A Kína és az USA közötti viszony egy másik érdekes „mutatója” lehet, hogy Trump stábja idejében készül a 2020-as választásokra, mivel „Keep America Great” feliratú kampányzászlókat rendelt. Ebben önmagában nem lenne semmi furcsa, ha a zászlókat nem Kínában gyártanák. Ez ám az igazi paradoxon? Vagy mégsem, csak egyszerűen az üzlet az üzlet, és mindenki ott vásárol, ahol úgy véli, hogy jobban jár? Mindenesetre a zászlókat nem az USA-ban gyártják, hogy hozzájáruljanak az amerikai gazdaság további felvirágoztatásához, hanem ezzel is a legádázabb (kereskedelmi) ellenfél malmára hajtják a vizet.

A Jiahao zászlóüzemben eddig már 90 ezer kampányzászlót gyártottak le az egyik tévécsatorna helyszíni riportja szerint. A felirat Trump korábbi kampányszlogenjének a folytatása vagy továbbgondolása. A zászlók állítólag egy dollárba kerülnek. A világkereskedelmi volumenek szempontjából még több milliós rendelés esetén is elhanyagolható összeg. Az események tükrében azonban furcsának tűnik, s egyben tükrözi az üzleti elit gondolkodásmódját is.

TE IS FIAM, HARLEY-DAVIDSON?

Bizonyos szempontból úgy tűnik, Trump kereskedelmi háborút indít az egész világ ellen. Felmerül a kérdés, hogy arra nem számított volna egy ilyen dörzsölt üzletember, hogy az érintett országok természetes reakciója lesz, hogy javítani próbálják egymással az együttműködést. A Brüsszel és Tokió, valamint a Brüsszel és Peking közötti viszony alakulása most ezt látszik alátámasztani. Trump ténykedése nyomán most könnyebbé vált az egyeztetés. Talán sosem tudjuk meg, mennyi mindebben a huncut, körmönfont taktika. Mindenesetre állítólag Trumpot is meglepte, hogy az általa indított kereskedelmi háború úgy kezdődött, hogy az egyik kedvenc amerikai vállalata, a Harley-Davidson bejelentette, külföldre helyezi át termelésének jelentős részét. A Trump által bevezetett védővámokra válaszul az EU is több amerikai terméket megadóztatott. A Harley-Davidson sokak számára státusszimbólumnak számító motorjai így átlag 2200 dollárral lettek drágábbak Európában. Az elnök America First politikájának éppen az lett volna a lényege, hogy visszavigye a munkahelyeket az USA-ba. Mindezekről Péter apostol juthat eszünkbe, aki az írás tanúsága szerint nagycsütörtök éjjelén a Gecsemáné-kertben fegyverével akarta megvédeni tanítómesterét a templomi őrséggel szemben, de Jézus megállította, mondván: „Aki kardot ránt, kard által vész el.”