2024. április 24., szerda

Lángosfesztivál Szabadkán

Közösségi találkozó a Zorka helyi közösségben

Pénteken immár hatodik alkalommal rendezték meg a buckai lángosfesztivált Szabadkán, a Zorka helyi közösségben. A rendezvénynek a BrendSu sportpálya adott otthont, ahol légvár, trambulin, állatsimogató és oldtimer-találkozó várta a látogatókat.

Sül a lángos a fesztiválon (Fotó: Patyi Szilárd)

Sül a lángos a fesztiválon (Fotó: Patyi Szilárd)

Az egybegyűlt vendégeket Pethő Aranka, a Vajdasági Magyar Szövetség zorkai helyi szervezete Női Fórumának elnöke köszöntötte, aki a lángos rövid történetét ismertette, hangsúlyozva, hogy a lángos jellegzetes magyar étel.

Kudlik Zoltán, a zorkai helyi közösség tanácsának elnöke beszédében sajnálatát fejezte ki, hogy a rendezvény ideje alatt esősre fordult az időjárás, majd Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy a fesztivál egy hagyományőrző rendezvény.

Fiatal néptáncosok fellépése (Fotó: Patyi Szilárd)

Fiatal néptáncosok fellépése (Fotó: Patyi Szilárd)

A beszédek után színes zenés programot láthatott a közönség, amelyen fiatal fellépők mutatták be néptánctudásukat, majd a Szabadkai Dáridó zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

– Ez egy hagyományteremtő rendezvény, hiszen már hatodik alkalommal szervezik meg, ugyanakkor a hagyományokat ápoló rendezvény is, mert a lángos egy hungarikum, egy magyar élelmiszer. Másrészt ez csak apropóul szolgál arra, hogy a környékbeli magyarok összejöjjenek. Elmondható, hogy ebből a lángosfesztiválból egy közösségi találkozó kerekedett ki. Annak pedig külön örülök, hogy sok év után, itt, a zorkai helyi közösségben, a Sutjeska utcát, a szabadkai önkormányzat és a köztársasági kormány a VMSZ közbenjárására, felújította, és aszfaltburkolatot kapott ez az 1150 méter hosszú fontos útszakasz – nyilatkozta lapunknak Pásztor Bálint.

Pásztor Bálint köszöntőbeszéde alatt is esett az eső (Fotó: Patyi Szilárd)

Pásztor Bálint köszöntőbeszéde alatt is esett az eső (Fotó: Patyi Szilárd)

Sajnos az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek. A köszöntőbeszédeket eső zavarta meg, majd végül a Szabadkán végigvonuló vihar vetett véget neki.

A lángosfesztivált a Vajdasági Magyar Szövetség zorkai helyi szervezetének Női Fóruma szervezte. A rendezvény bevételét tanszercsomagok vásárlására fordítják, nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek részére.