2024. április 24., szerda

Tartományi képviselők Magyarkanizsán

Szombat délelőtt a magyarkanizsai Gyógyfürdőbe látogatott Đorđe Milićević, a Tartományi Kormány alelnöke, és dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár. Jövetelük apropója az volt, hogy a magyarkanizsai Gyógyfürdőben mintegy tíz fogyatékkal élő egyetemista tölt el tíz napot, ott rehabilitálódva. A Tartományi Kormány projektje 1,2 millió dinár értékben realizálódott annak érdekében, hogy a tíz egyetemista és kísérőik a magyarkanizsai Gyógyfürdőben javítsanak egészségügyi állapotukon terápiák segítségével.

Milićević alelnök, miután hosszasan elbeszélgetett az egyetemistákkal, elmondta, nagy örömére szolgál, hogy első alkalommal sikerült létrehozniuk ezt a tíznapos üdülést a fiatalok számára.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

– A tartományi kormány felismerte ennek a problémának a fontosságát, és úgy véljük, fokozott figyelmet kell fordítanunk a fogyatékkal élő társainkra. Tíz diák és tíz kísérő éppen ezért Magyarkanizsán tartózkodhat, elmondásuk szerint igen jól érzik itt magukat, és nagy segítség számukra, hogy ajándékba kapták az üdülés lehetőségét, hisz mint tudjuk, az egyetemistáknak nehéz elkülöníteni arra pénzösszeget, hogy nyaraljanak, épp elég nekik és a szüleiknek a tanulmányaik költségeit fedezni. Azért jöttünk el ma meglátogatni őket, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban jó ötlet volt ez a projekt, és ez be is igazolódott – mondta Milićević.

Dr. Zoran Milošević, aki szintén látogatást tett Magyarkanizsán, elégedetten nyugtázta a látottakat:

– Nagy büszkeség a tartományi kormány tagjának lenni, ami nemcsak a befektetésekben jeleskedik, hanem különös gondot fordít a fogyatékkal élők sorsára is. Érzékeny terület ez, nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az egyetemisták, akik most itt vannak, a saját sorsuk kovácsai, mi pedig arra törekszünk, hogy segítsünk nekik, ahogyan csak lehet – hangsúlyozta dr. Zoran Milošević, aki azt is előirányozta, hogy nagyon reméli, a megkezdett úton haladhatnak tovább, és hagyományt teremtenek a magyarkanizsai üdülésből.

A Gyógyfürdő igazgatónője, dr. Slobodanka Drndarski szerint a legfontosabb szempont a rehabilitálódók kényelme és életminőségének javítása:

– A továbbiakban is arra törekszünk, hogy a felhasználóink elégedettek legyenek, ennek érdekében minden tőlünk telhetőt meg is teszünk, ebben viszont jelentős segítségünkre van a tartomány is.

A diákok láthatóan jól érezték magukat Magyarkanizsán, Ana Ilić, a fogyatékkal élő egyetemisták újvidéki egyesületének vezetője elmondta, hogy több éves tapasztalat után jutottak arra az elhatározásra, hogy meg kell pályázniuk egy olyan lehetőséget, ami nekik is teret és helyet biztosít arra, hogy éppen úgy, mint egészséges társaik, kikapcsolódjanak, de ugyanakkor talán még azt is elérik, hogy némileg javítsanak állapotukon. Ana azt is hangsúlyozta, hogy nagyon hálásak a tartománynak ezért a lehetőségért. A diákok üdülése ma, hétfőn fejeződik be, remélhetően szép élményekkel és Magyarkanizsa hírnevének öregbítésével térnek haza mindannyian.