2024. március 29., péntek

Felfüggesztették a munkát az ügyvédek

Az ügyvédi kamarák a hivatás képviselői ellen elkövetett támadások kivizsgálásával megbízott munkacsoport létrehozását sürgetik

A Szerbiai Ügyvédi Kamara és a nagyobb szerbiai városok ügyvédi kamaráinak tagsága mától kezdve egy hétre teljesen felfüggesztette a munkát, ezzel fejezvén ki az ügyvédtársadalom mélységes megdöbbenését és felháborodását Dragoslav Ognjanović belgrádi ügyvéd szombati meggyilkolása okán. A teljes munkabeszüntetés azt jelenti, hogy az ügyvédek szinte semmilyen ügyben nem járnak el, még az olyan sürgősségi ügyekben sem, mint például a fogdai ügyek – áll a Szerbiai Ügyvédi Kamara (SZÜK) közleményében.

– A munkabeszüntetés ideje alatt az ügyvédek nem jelennek meg a főtárgyalásokon, nem járulnak az ügyészségek, az államigazgatási szervek, a magánvégrehajtók és a közjegyzők elé, nem vesznek részt a vizsgálati eljárásokban vagy a vádalkuk megkötésének céljával indított eljárásokban. Nem járulnak a rendőrség elé sem, kivéve azokban az ügyekben, amikor fogva tartásról szóló határozat kapcsán kell eljárniuk a rendőrségen. A bíróság elé akkor járulnak, ha arra előzetes letartóztatás elrendelése miatt van szükség. A munkabeszüntetés ideje alatt a bíróságoknak, ügyészségeknek és egyéb szerveknek csupán beadványokat nyújtanak be, valamint azokban az ügyekben járnak el, amelyekben felmerül a záros határidő ténye. Azokban az ügyekben is eljárnak, amelyekben kiskorú válik családi erőszak áldozatává – részletezik a közleményben.

Az ügyvédtársadalom az egyhetes munkabeszüntetéssel kívánja felszólítani az illetékes állami szerveket, hogy mielőbb azonosítsák Dragoslav Ognjanović gyilkosát, illetve azokat a személyeket, akik a gyilkosság elkövetését elrendelték. Mint a SZÜK helyiségeiben megtartott sajtótájékoztatón rámutattak, az utóbbi tíz évben nagyjából 50 támadást követtek el ügyvéd ellen, ezeknek az ügyeknek azonban csak egy töredékét göngyölítette fel a rendőrség.

Tudvalevő, hogy minden egyes bűncselekmény felderítése során az első néhány nap a legmeghatározóbb, ezért kíván az ügyvédtársadalom a munkabeszüntetéssel nyomást gyakorolni az illetékesekre, hogy kerítsék kézre a belgrádi ügyvéd gyilkosát – nyilatkozta Viktor Gostiljac, a SZÜK elnöke, majd megismételte abbéli álláspontját, hogy az ügyvéd ellen elkövetett támadás egyenlő a jogállam ellen elkövetett támadással. Gostiljac megerősítette, hogy a SZÜK küldöttsége a holnapi nap folyamán találkozik Nela Kuburović igazságügyi miniszterrel, a következő napokban pedig Nebojša Stefanović belügyminiszterrel. Azt tervezik, hogy a tárcavezetőkkel megvitassák annak a munkacsoportnak a megalakítását, amely az ügyvédek ellen elkövetett támadásokat lesz hivatottak felülvizsgálni – közölte Gostiljac, majd megerősítette a sajtóértesüléseket, hogy az ügyvédek pénzjutalmat terveznek felajánlani annak, aki érdemi információval segít felgöngyölíteni az Ognjanović-ügyet, de erről a végső döntést az ügyvédi kamara hozza meg.

Jugoslav Tintor, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke egyetért abban, hogy az ügyvédek elleni támadások felülvizsgálásának okán indokolt megalakítani a szakma, az ügyészség és a rendőrség munkacsoportját. Az újságírók elleni támadások kivizsgálásával megbízott, hasonló munkacsoport bizonyította az ilyen jellegű együttműködés hatékonyságát – emelte ki Tintor.

Az Ügyvédek Társasága is mélységesen elítélte a gyilkosságot, majd az összes, ügyvéd ellen elkövetett bűncselekmény kivizsgálására, valamint az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonására szólította fel az illetékeseket. Az ügyvédi hivatás az ország igazságügyi rendszerének a része, így egy ügyvéd elleni támadás kiegyenlíthető az igazságügyi rendszer elleni támadással – áll az egyesület közleményében.