2024. április 25., csütörtök

Bográcsfesztivál és operett

A Csóka-napi rendezvénysorozat zárónapja

Szombaton tizedik alkalommal rendezték meg a hagyományos csókai bográcsfesztivált, melyen 26 csapat mérte össze főzőtudását. Az eseménynek most is a Csóka Művelődési és Oktatási Központ adott otthont, ahol a csapatokat és érdeklődőket a helyi Szent Száva Kultúregyesület, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tamburazenekara és asszonykórusa, valamint Apró József éneke szórakoztatta. Az intézmény vezetője, Kobrehel Éva, elégedettségét fejezte ki a főzőverseny kapcsán:

A főzés mellett közös táncra is jutott idő a bográcsfesztiválon (Báló Andor felvétele)

A főzés mellett közös táncra is jutott idő a bográcsfesztiválon (Báló Andor felvétele)

– Itt, Csókán már hagyományosnak mondható ez a bográcsfesztivál, aminek a szervezési jogát az önkormányzat teljes mértékben átruházta a Művelődési Központra. Ebben az évben 26 csapat jelentkezett a versenyre, ami nagyon jónak mondható, mivel a környező településéken is most zajlanak a hasonló főzőversenyek, és sehol sem számolhatnak be ekkora részvételi arányról. Július 23-ával bezárólag

lehetett benevezni, de a nagy érdeklődés miatt két nappal később zártuk le a jelentkezést – számolt be az igazgatónő.

A bírák között volt Radovan Subin, Ősz Szabó Imre, Szecsei Szilveszter, Szloboda Piroska, Kiss Zoltán és Borsos Kálmán. Összesen hat díj született. Külön elismerésben részesült a tiszaszentmiklósi Tarka Lepkék (legfiatalabb csapat), a hódegyházi Lila Akác (legszebb főzőhely) és Borsos Kálmán (legidősebb szakács). 

Ami az első három legízletesebb pörköltet illeti, harmadik helyen végzett az egyházaskéri Helyi Közösség csapata, másodikon a VMSZ tiszaszentmiklósi helyi szervezete, az első díjat pedig a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának főzőcsapata vihette el. Az első három helyezett egy-egy bográccsal lett gazdagabb.

 A Csóka-napi programsorozat fináléja az este 20 órakor kezdődő Délibábos Hortobágyon című operett volt, melyen Udvarhelyi Boglárka és a csókai származású Jegercsik Csaba lépett fel a Pesti Zenés Színpad táncművészeivel karöltve. A telt házas előadás nagy sikert aratott: a közönség állva, vastapssal köszönte meg a produkciót.

A rendezvénysorozat a csókai önkormányzat, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.