2024. március 29., péntek

Nem csillapodnak a kedélyek Melencén

Több, mint kétszáz melencei polgár jelent meg a vasárnapi összejövetelen, melynek témája a koszovói családoknak a faluba való betelepítése volt. A bánáti faluban a betelepítési folyamat átláthatatlansága, valamint a betelepítettek viselkedése miatt tiltakoznak már hosszabb ideje. Melencén másfél hónappal ezelőtt tiltakozó aláírásgyűjtést kezdtek a koszovói askáli népcsoporthoz tartozó családok betelepítése miatt. Az öt és félezer lakosú faluban eddig 1743-an írták alá a petíciót. 

Időnként indulatos volt a vita (Kecskés István felvétele)

Időnként indulatos volt a vita (Kecskés István felvétele)

– A szerb állam 2017-ben összesen 63 házat vásárolt a koszovói menekültek számára, akik 19 évig belgrádi kartonházakban éltek. 19 év után úgy döntöttek, hogy kiköltöztetik őket onnan. A legtöbbjük – összesen 24 család – Nagybecskerek község területére került. Tizenegy házat Melencén vásároltak a részükre, mondja Siniša Bolozan helybeli lakos. 
Mint elhangzott, szó sincs arról, hogy nemzeti okok miatt nem fogadták be a jövevényeket. Elsősorban az ide érkezettek beilleszkedésével van bajuk. 

– Voltak esetek, amikor fellökték a kerékpárost, elég sok a lopás, ami különösen az időseket sújtotta, amit eddig el sem képzeltünk. Eddig is voltak bűncselekmények, de a számuk most igencsak megnövekedett. Gyerekeik nem járnak iskolába, nem tisztálkodnak, nincs szégyenérzetük, nem akarnak dolgozni, véli a melencei Maša Knežević.
Számos állami tisztségviselőt is meghívtak a mai összejövetelre, de csak a nagybecskereki önkormányzat és a roma szervezetek képviseltették magukat. 

– Tizenegy család Melencére költözött. A Roma Nemzeti Tanácsot erről nem tájékoztatták. Hogyha értesítettek volna bennünket, akkor azt lerendeztük volna Belgrád városával vagy a szerbiai kormánnyal. De az a legfontosabb, hogy tudomásunk szerint nincs személyes összetűzés a melencei polgárok és a betelepített romák között – nyilatkozta Tefik Ramadanović, a Roma Nemzeti Tanács elnöke. 
Több felszólaló is a menekült családok arányosabb elosztását követelte, felsorolva azokat a falvakat, ahova nem került egyetlen koszovói roma család sem. Mint elhangzott – Melence mellett – a legtöbb roma család Erzsébetlakon és Muzslyán kapott házat.