2024. április 19., péntek

Privatizálják a Kereskedelmi Bankot

„Folyamatban vannak a Kereskedelmi Bank (Komercijalna banka) magánosításának előkészületei, ezekben – hatáskörével összhangban – a Szerbiai Nemzeti Bank is részt vesz” – közölte tegnap Jorgovanka Tabaković bankkormányzó.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a jegybank tart-e a Kereskedelmi Bank privatizálásának lehetőségétől és a pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából jelentős más kihívásoktól, Tabaković

hangsúlyozta, aggodalomra nincs ok.

„Az állam nincs abban a helyzetben, hogy bármely magánosítást, a jó pénzügyi intézményekét is, mint amilyen a Kereskedelmi Bank, meggondolatlanul bonyolítson le, figyelmen kívül hagyva egy ilyen, többségi állami tulajdonú, a piacon vezető szerepet betöltő bank fennállásának előnyeit” – fogalmazott a bankkormányzó. Hangsúlyozta, hogy jövendőbeli társtulajdonos, részvényes csak az lehet, aki anyagi erejét tekintve kívánatos befektető, akinek van tapasztalata a pénzintézmények igazgatásában, és hosszú távon támogatni szeretné a szerbiai pénzügyi rendszer már kialakult erős pozícióját.

Az államnak a Kereskedelmi Bankban 41,7 százalékos tulajdonrésze van, jelentős, 24,43 százalékos tulajdoncsomaggal rendelkezik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint 10 százalékossal az IFC nemzetközi pénzügyi társaság.

A Kereskedelmi Bank privatizálását a legfelsőbb szervek már korábban is jelezték azzal a magyarázattal, hogy az államnak ne kelljen kifizetnie 252 millió eurót az említett külföldi részvényeseknek. Ebben állapodtak meg 11 évvel ezelőtt, amikor az EBRD 70 millió euróval feltőkésítette a Kereskedelmi Bankot. Később a tulajdonosok közé lépett az IFC, mint a Világbank része 40 millió euróval, a német DEG alap 20 millió euróval és a svéd Svedfond 10 millió euróval.

Ezután az EBRD újabb 50 millió euróval tőkésítette fel a bankot, a magánosítást pedig a gazdasági világválság miatt elnapolták.